Ostalo

Sme�no

Pogledajte kako izgleda zalazak sunca na planeti sličnoj Zemlji - Kepler 186f (Foto)

Nasini astronomi nedavno su otkrili planetu, koja je po svojoj veličini najsličnija Zemlji, a koja orbitira oko svog sunca u nastanjivoj zoni. Novootkrivena planeta, nazvana Kepler-186f, otkrivena je svemirskim teleskopom američke svemirske agencije NASA.

Pogledajte kako izgleda zalazak sunca na planeti sličnoj Zemlji - Kepler 186f (Foto)



Kepler-186-f kruži oko crvenog patuljka, na udaljenosti od oko 490 svetlosnih godina od Zemlje. Iako je planeta malo veća od Zemlje, a njena zvezda manje sjajna od našeg Sunca, kombinacija njene pozicije i veličine ukazujuda bi Kepler 186-f mogao da ima tečnu vodu na površini, tvrde naučnici i dodaju da bi mogla da izgleda kao Zemlja sa plitkim Okeanima.

Kepler - 186f  je Zemlja veličine planeta u nastanjivoj zoni kod hladnije zvezde. Dakle , iako to nije Zemlja blizanac, možda je Zemljin rođak. Ona ima slične karakteristike, ali drugačije roditelj", rekao je Tom Barkli.

“Ovo je prvi put da je definitivno otkrivena planeta veličine Zemlje u nastanjivoj zoni oko druge zvezde”, izjavila je u saopštenju vođa studije Elisa Kvintana, sa Instituta SETI i Istraživačkog centra “Ejms”.

Do sada su otkrivane druge planete raznih veličina u nastanjivim zonama kod svojih zvezda, međutim Kepler 186-f je prva planeta toliko bliska Zemlji po veličini, sa orbitom na takvoj udaljenosti od sunca da mogla da podrži život, smatraju naučnici.

Ovo postavlja pitanje, kako bi izgledao zalazak sunca na novonastaloj planeti Kepler 186f, a naučnici iz Portorika su se više pozabavili ovom temom i došli do saznanja, da bi sumrak na Kepleru 186f izgledao veoma slično zalasku sunca na Karibima.



Autor: J.B.
Foto: University of Puerto Rico at Arecibo / PHL

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>