Ostalo

Sme�no

Hristos Vaskrese! Srećan vam Uskrs!

Današnji praznik Vaskrsenja Hristovog je najveći hrišćanski praznik, slave ga svi hrišćani sveta. Srećan praznik svima koji ga slave, provedite ovaj dan što srećnije i Hristos Vaskese!

Hristos Vaskrese! Srećan vam Uskrs!



Uskrs je počeo crkvenim zvonima i ponoćnim liturgijama širom Srbije, pa se tako obeležio najveći hrišćanski praznik. Uskršnje slavlje je takođe za verenike i kraj Velikog posta, pa su prvi mrsni zalogaji upravo uskršnja jaja.

Jaja se po drevnom običaju farbaju u crveno, na Veliki petak, a ponegde čak postoji i običaj da se jaja farbaju i na Veliku subotu. Prvo obojeno jaje se ostavlja na stranu do idućeg Uskrsa i zove se čuvarkuća.


Foto: Victor Habbick/Freedigitalphotos.net

Ove godine svi hrišćani sveta slave zajedno Uskrs, a sledeći put će se to dogoditi 2017.godine, jer postoji razlika između datuma katoličko-protestantskog i istočno, pravoslavnog Uskrsa.

Uskrs je inače pokretan praznik i nije vezan za jedan datum, ali se vezuje za nedelju sa odstupanjem od 35 dana. Za ovaj praznik u Srbiji se razmenjuju pozdravi "Hristos Vaskrese" i "Vaistinu vaskrese", a mi vam želimo srećan Uskrs i Hristos Vaskrese!

Autor: A.K.
Foto: Grant Cochrane/Fredigitalphotos.net

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>