Zdravlje

Ljubav

Deca koja redovno imaju doručak su kreativnija

Doručak je najvažniji obrok u toku dana, a pogotovu za decu. Istraživanja pokazuju da deca koja redovno doručkuju imaju bolje pamćenje i mnogo brže uče. U Srbiji petina dece ne doručkuje uopšte.

Deca koja redovno imaju doručak su kreativnija



Istraživanja koja su sprovedena više od trideset godina pokazuju da doručak poboljšava rad mozga i mentalnih funkcija, pogotovu kod male dece, i pored svega ovoga petina dece u Srbiji ne doručkuje.

Pravilna ishrana ne samo da ima ulogu u unapređenju i očuvanju zdravlja već je i naučno potvrđeno da deca koja doručkuju pokazuju bolje rezultate u učionici, bolje pamte, imaju bolju koncentraciju i postaju kreativnija.

Istraživanja u okviru projekta "ZdravoRastimo" kompanije Nestlé otkrivaju nam da preko 81 odsto ispitane dece svaki dan doručkuje, dok 19 odsto preskače doručak.

- Kada deca preskoče doručak, postoji tendencija da se propuštene hranljive materije tokom ostatka dana ne nadoknade. Takođe, u istraživanjima primećujemo da deca koja preskaču doručak kasnije u toku dana češće uzimaju masniju hranu. Žitarice su dobra osnova za uravnotežen doručak, koji bi uz to trebalo da sadrži voće i mleko. Moje iskustvo, kao nekog ko je radio sa decom, govori da ni sve inovativne nastavne strategije na svetu ne mogu da motivišu dete koje je gladno- objašnjava dr Jolene McMonagle, nutricionista.

Autor: A.K.
Izvor: Zena.blic.rs
Foto: stockimages/Freedigitalphotos.net

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

Lifestyle

Povezane vesti:


>