Ostalo

Sme�no

Infracrvena kontaktna sočiva za gledanje u mraku

Naučnici rade na razvoju pametnih sočiva koja bi onome ko ih koristi mogli da omoguće infracrveno noćno gledanje, a tajna je u grafenu koji može da se ugradi unutar sočiva i iskoristi za izradu senzora koji lovi ultraljubičasto, vidljivo i infracrveno svetlo.

Infracrvena kontaktna sočiva za gledanje u mraku



Klasični infracrveni detektori imaju hlađenje što pojačava njihovu efikasnost, a što je infracrveno zračenje dalje od vidljivog spektra, senzor mora biti hladniji i zbog toga razni sistemi moraju imati različite tehnologije kako bi uhvatili sve delove spektra. Do sada je jako teško bilo naterati grafen da upije dovoljnu količinu svetla, ali sada se pojavljuje grafen koji to bez problema može da uradi.

Naučnici su osmislili dva sloja grafena, od kojih je jedan naelektrisan, dok je infracrveno svetlo koje ga je pogodilo, oslobodilo elektrone koji su prošli kroz barijeru i probili donji sloj.

"Ukoliko ugradimo to sočivo ili u neku drugu elektroniku, ona će znatno poboljšati naš vid, ali iako se intenzivno radi na tome, ne očekujte pojavu infracrvenih sočiva još nekoliko godina. Osetljivost i performanse još uvek moraju da se poboljšaju, a to zahteva mnogo rada kako bi se stvorio proizvod koji može da se koristi van labaratorije", rekao je jedan od naučnika koji radi na ovom istraživanju.

Autor: J.B.
Foto: marin/FreeDigitalPhotos.net

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>