Zdravlje

Ljubav

Mala Nađa Novaković apeluje za pomoć. Pomozimo joj da sakupi 300.000 evra

Nađa Novaković (9) boluje od jako teške bolesti matičnih ćelija koja se može izlečiti samo hitnom transplantacijom koštane srži, za koju joj je potrebno 300.000 evra. Njeni roditelji Angelina i Aleksandar Novaković mole za pomoć.

Mala Nađa Novaković apeluje za pomoć. Pomozimo joj da sakupi 300.000 evra



"Zovem se Nađa Novaković, imam devet godina. Bolujem od jako teške bolesti matičnih ćelija. Bolest mi je otkrivena u junu prošle godine i od tada sam skoro svaki dan u Tiršovoj na odeljenju Hematologije i onkologije. Lekari u našoj zemlji nisu mogli da mi postave dijagnozu pa sam sa mamom i tatom putovala u bolnicu u Frajburg u Nemačkoj, gde su otkrili od čega bolujem. Moja koštana srž je prestala da radi i poslednja tri meseca živim samo zahvaljujući dobrim ljudima: Igoru, Draganu, Ivanu, Banetu, Vladi, Željku, Slobi, Đorđu, Joci, Strahinji, Nedeljku koji na Institutu za transfuziju redovno daju krv i trombocite za mene", stoji u apelu koje potpisuje mala Nađa.



Nađa se može izlečiti jedino transplantacijom koštane srži. Transplantacija je jako hitna i operacija se mora uraditi u Nemačkoj ili Italiji. U poslednje dve nedelje stanje joj se jako pogoršalo i stalno krvari iz usta, telo joj je puno modrica i jako se loše oseća, zbog čega njeni roditelji Angelina i Aleksandar Novaković mole sve koji mogu da im pomognu uplatom na žiro račun.

"Nasa ćerka Nađa, uzrasta 9 godina, boluje od jako retke i teške bolesti matičnih ćelija, mijelodisplastičnog sindroma - refraktorne citopenije. Njena koštana srž je prestala da radi tj. da proizvodi ćelije krvi i Nađi je u poslednja tri meseca život omogućen jedino primanjem redovnih transfuzija krvi i trombocita. Nađa se od juna 2013. godine leči na Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj na odeljenju Hematologije i onkologije. Ni pored mukotrpnih analiza, punkcija koštane srži i dve hirurške biopsije kosti koje je pretrpela ova hrabra devojčica, dijagnozu ove opake bolesti nije bilo moguće postaviti u našoj zemlji. Po preporuci lekara smo otputovali u Univerzitetsku kliniku u Frajburgu, u Nemačkoj, gde je posle još jedne biopsije kosti tim Prof.Dr. Charlotte Niemeyer postavio dijagnozu MDS RCC. Nađa se može potpuno izlečiti transplantacijom koštane srži. U poslednje dve nedelje Nađino stanje se jako pogoršalo i zbog progresije bolesti više ne reaguje na transfuzije trombocita pa su krvarenja iz usta svakodnevna, a u opasnosti je i od drugih vrsta krvarenja koja joj mogu neposredno ugroziti život. Telo joj je prekriveno bolnim modricama, a usta puna krvnih podliva od kojih ne može normalno da jede i da priča. Od dugotrajne anemije joj se javljaju glavobolje i bolovi u eksremitetima. Njen život je u velikoj i stalnoj opasnosti. Neophodno je u što hitnijem roku izvršiti transplantaciju koštane srži. Nađa nema srodnog davaoca, te bi zbog hitnosti operacije i nemanja dovoljno vremena da se traži nesrodni podudarni davalac, majka bila donor koštane srži. Ovakav vid transplantacije je najteži i može se uspešno obaviti u Nemačkoj ili Italiji. Procena troškova operacije u Nemačkoj iznosi 300.000 Eur", stoji u saopštenju Nađinih roditelja.



Žiro računi:

Dinarski: 265-0200000054378-94
Devizni: RS35265090000000000939

Humanitarni SMS broj za Telekom Vip i Telenor mrežu je 5757, a u poruci je neophodno napisati: NAĐA. Cena poruke je 100 dinara sa PDV-om

Uskoro će na Fejsbuk stranici "Pomozimo Nađi" biti otkriveni svi detalji o bolesti devojčice i načinu kako joj možete pomoći da ponovo bude zdravo i srećno dete.

Autor: B.B.
Foto: Svet Plus

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>