Ostalo

Sme�no

Otkriveni uslovi za nastanak života na Saturnovom malom satelitu (Video)

Na Saturnovom malom satelitu, odnosno mesecu, ispod oko 25 milja leda sakriven je okean veličine najvećeg jezera Severne Amerike. Ovaj okean nalazi se na južnom polu Enceladusa, malog meseca pored Arizone, i ovim otkrićem pridružuje se Saturnovom Titanu i Jupiterovoj Evropi.

Otkriveni uslovi za nastanak života na Saturnovom malom satelitu (Video)



Veruje se da Titan i Evropa takođe imaju vodene površine ispod leda, a sada se i Enceladus koji kruži oko Saturna pridružuje "ekipi". Inače, ovo istraživanje vodio je Luciano sa "Sapienza" univerziteta u Rimu, a zasniva se na NASA-inim podacima koji su prikupljeni kada je letelica lansirana sa ciljem da se kreće među Saturnovim satelitima.

Inače, ovaj okean koji je veličine jezera Superior, najvećeg jezera u Severnoj Americi dubok je oko 10 kilometara i lociran je ispod sloja leda debljine između 30 i 40 kilometara. U daljem istraživanju navodi se da oekan dodiruje stenovito dno, što implicira da su moguće komplikovane hemijske reakcije zahvaljujući kojima bi mogao da nastane i novi oblik života.

Letelica koju je NASA lansirala pre 9 godina snimila je vodenu paru koja je izlazila iz Enceladusa, a novi podaci samo potvrđuju teoriju da postoji voda na ovom mesecu, dok Luciano koji je vodio istraživanje kaže da postoji mogućnost i da je ceo  ovaj satelit prekriven vodom.

Što se tiče hemijskog sastava tečnosti ovog okeana, u pitanju je slana voda i organski molekuli koji su dobar osnov za postanak novog oblika života na Enceladusu, a obrziom da je ovaj satelit oduvek posmatran kako vrlo neinteresantno nebesko telo, sada će naučnici obratiti mnogo više pažnje na njega.

Autor: A.K.
Foto: Printscreen YouTube

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>