Ostalo

Sme�no

Ovako će Google pojesti samog sebe, zahvaljujući lažnim nalozima i botovima (Foto)

Google možda jeste jedna od najjačih kompanija na svetu, ali ni oni nisu neuništivi, a poprilično opširno tehničko znanje i motivacija da se dominira dovoljni su da se uništi čak i gigant kakav je Google.

Ovako će Google pojesti samog sebe, zahvaljujući lažnim nalozima i botovima (Foto)



Italijani Paolo Ćirio i Alesandro Ludoviko pokrenuli su pre deset godina projekat zahvaljujući kome bi Google "pojeo" samog sebe. U pitanju je lanac lažnih web stranica i lažnih naloga pomoću kojih se generiše prihod Google-ovog AdSense-a, a sav novac korišćen je upravo kako bi se kupovale Google-ove akcije. Samim tim dolazi se do cilja da Google "jede sam sebe". Kada je projekat pokrenut, ova dva Italijana izračunali su da će im trebati 202.345.117 godina da izvrše svoj cilj, ali kako se stvar razvijala ovaj period se smanjivao, a kada bi se dostigla cifra od 10 miliona ljudi koji bi se priključili akciji, sve bi se završilo u vrlo kratkom vremenskom roku.



Verovatno se i vi pitate šta bi se dogodilo kada bi cilj na kraju i bio ispunjen? Ćirio i Ludoviko imali su u planu da zatim Google vrate narodu. Zajedno sa njima, učestvovao je i Hans Bernard, a on je projekat "Google will eat itself" nazvao auto-kanibalističkim. Objašnjava kako postoji oko 50 sajtova koji su prepunjeni Google reklamama i klikovi se redovno generišu koristeći botove. Hans dodaje kako nijedan sistem nije savršen, pa tako nije ni Google.

Dakle, na kraju svakog meseca Google isplaćuje određenu svotu novca za klikove, a oni taj isti novac prebacuju na skriveni račun u Švajcarskoj i kada skupe dovoljno novca kupuju Google-ove akcije, što će reći da Google sam plaća drugima da uzimaju njegove akcije. U toku ozbiljnog rada na ovom projektu, učesnici su skupili 819 akcija od kojih svaka vredi 495 dolara, pa cela ekipa trenutno poseduje 405.412,19 dolara.



Iako je ova ideja poprilično dobro osmišljena, učesnici celog projekta priznaju da više ne obraćaju pažnju dovoljno na ovaj projekat: "Nastavili smo dalje i prestali smo da se bavimo time jer je postalo previše zahtevno. Google je počeo da mi zatvara naloge koje sam koristio za AdSense, a kasnije je počeo da me prepoznaje i pre nego što uspem da otvorim nalog. Jezivo. Mogao bih da smilim novi način da to zaobiđem, ali bih onda u potpunosti morao da se posvetim tome i priključim se ratu koji nema kraj", kaže Ćirio.

Autor: M.P.
Foto:face-to-facebook.net

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>