Ostalo

Sme�no

Google i Facebook dominiraju svetskim tržištem u sferi reklamiranja (Foto)

Dve veoma zanimljive slike stigle su iz Vol Strit Žurnala, one prikazuju budućnost medija, kako na internetu, tako i van njega, kao i količina novca koja se potroši na reklamiranje i naravno, koji su vodeći mediji.

 Google i Facebook dominiraju svetskim tržištem u sferi reklamiranja (Foto)



Obe slike odražavaju potošačko društvo i na šta su usmereni kada su mediji u pitanju. Prva slika prikazuje trošenje novca na reklamiranje, na koju vrstu medija se najviše novca troši, barem kada su reklame u pitanju. Televizija je i dalje vodeći medij, iako je digitalno reklamiranje rame uz rame, i to kao oligoploija, gde 95% vremena koje neko provede gledajući ovu magičnu kutiju potroši na neke od sedam kompanija koje uključuju Disney, Time Warner i 21st Century Fox. Kanali Disney Channel, HBO, Fox su samo delić vlasništva ovih kompanija.


Foto: Rani Molla/The Wall Street Jurnal

Ali za digitalno reklamiranje se teško može reći da je oligopolija, više duopolija, jer na vrhu piramide se nalaze Google i Facebook, koji kontrolišu više od 50% tržišta. Ako se na to doda Microsoft i Yahoo cifra raste na čak 75%, što ne ostavlja manjim kompanijama nimalo mesta za rast.


Foto: Rani Molla/The Wall Street Jurnal

Digitalna budućnost nije nimalo svetlija što se ovih giganta tiče. Jer njihov rast se ne zaustavlja, pa tako Google i Facebook za iduću godinu najavljuju još veći rast, što znači da kolač zvani digitalno i TV oglašavanje deliti kompanije koje možemo da izbrojimo sa dest prstiju.

Autor: A.K.
Foto: Printscreen YouTube

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>