Region

Svet

Seka Aleksić: Volite i dopustite da budete voljeni. Naše želje nas vode napred, sanjajte i želite! (Foto)

Seka Aleksić je na svom blogu ovonedeljnu priču posvetila proleću koje smo radosno dočekali 20. marta, zajedno sa Međunarodnim danom sreće, a kako to i biva svake srede i danas je nova priča osvanula na njenom blogu.

Seka Aleksić: Volite i dopustite da budete voljeni. Naše želje nas vode napred, sanjajte i želite! (Foto)



Iako su teme ponekad bolne i možda "mračne", a ipak informativne, Seka Aleksić se ove srede odlučila za vrlo pozitivno i radosnu temu, odnosno proleće i osećanja koja ono donosi. Euforiju, sreću, želju za uspehom, početak nečeg novog. Skrenula je pažnju na zavist i ljubomoru kojima ne smemo dopustiti da se uvuku u naša srca, a sve što je želela da kaže pročitajte u priči: "Čuvajte mir i živite sa Bogom".

Čuvajte mir i živite sa Bogom

Prošle nedelje, 20. marta, stiglo nam je proleće, godišnje doba kada se priroda budi, ukrašena  visibabama, ljubičicima, ljiljanima, đurđevkom...  Poseban, neodoljiv miris se oseti u vazduhu, ali poslušajmo priče naših baka, da ne brzamo sa uskakanjem u laganu garderobu. Ujedinjene Nacije su 20. mart proglasile Međunarodnim danom sreće, a ove godine se desilo da nam sa tim danom dođe i proleće. Ljudi godinama i godinama tragaju za srećom tražeći odgovor na pitanje šta je sreća zapravo. Mnogi su pokušali da je objasne, definišu i nađu put do nje. Jedno što sigurno znamo je taj osećaj, taj trenutak kada nas sreća obuzme. Rečima se ne može opisati. Ono što je davno rečeno, ono što je ISTINA danas se shvata tek kao "jeftina fraza", a to je da sitnice čoveka čine srećnim. Možda zbog brzog vremena u kom živimo, brojnim informacijama, u većini slučajeva nepotrebnim, kojima smo svakodnevno izloženi. Sa druge strane danas se sreća vezuje za novac i materijalne stvari. Više puta sam u svom blogu pominjala baš te meterijalne stvari. Ja kao i svaka žena volim cipele, torbe, nakit... E sad, to što se drugi bave mojim cipelama, torbama i nakitom, kao i njihovim cenama - tu zaista ne mogu ništa, nemam nameru da se pravdam. Na kraju krajeva kupljena stvar se prosto istroši, zaboravi, izgubi... ne čini nas srećnim koliko nas samo trenutno nekako zadovolji. Sreća je posebno stanje uma, nešto što ne može objektivno da se sagleda ni definiše.



Život čine usponi i padovi. Nailazimo na prepreke, koje ponekad  obeshrabre, tako čoveka obuzme briga, počnu da ga muče razna pitanja: šta je bilo, šta se to dešava i šta će tek biti... Prosto prošlost treba ostaviti tamo gde jeste, živeti u sadašnjosti, radovati se budućnosti. Mislite pozitivno, čaša je polu puna, a ne polu prazna! Ne započinjite ništa sa stavom "ja to neću moći"! Ostanite dosledni sebi. Uvek će biti savetodavaca i dušebrižnika. Kroz život se trudimo oko mnogih stvari, tako i treba da se potrudimo u pronalasku odgovora na pitanja koja nas tište. Danas budite bolji nego juče, ali ne poredite se sa ljudima oko vas, poredite se sami sa sobom! Budite ambiciozni, ali nikako zavidni. Zavist brzo nadvlada čoveka, on joj se preda i tako se izgubi. Nemojte da želite da nekog preteknete, da budete uspešniji od drugog. Radujte se tuđim uspesima i radite na sebi neprestano. Uživajte u onom što radite. Nemojte da se zatvarate u sebe. Svaki dan donosi obaveze, organizujte se, napravite plan za sutra. Lako je potonuti. Lako je dopustiti brodolom sopstvenoj duši... ne prepuštajte se depresivnom stanju, tako malo je potrebno da se trgnete, pozovete prijatelja i izađete na vazduh. Kroz život ne možemo sami. Na nas kao i na našu sreću mnogo utiču drugi ljudi. Uvek nam je potrebna podrška, osećamo se lepo kada tu podršku osetimo. Čovek kao društveno biće prosto ne može sam. Volite i dopustite da budete voljeni.

Naše želje nas vode napred. Sanjajte i želite, ali ne dozvolite da vam dan prođe u sanjarenju! Verujte u svoje ciljeve, da bi uspeli nije stvar samo u planiranju, morate istinski verovati u to što želite. Ako ne ide kako ste zamislili – ne dozvolite da vas to obeshrabri. Ne može sve uvek da ide po planu, onako kako ste zamislili. Prosto određene okolnosti to ne dopuštaju. Tada morate da upoznate strpljenje. Ništa ne dolazi preko noći. Kao devojčica sanjala sam sebe ovakvu kakva sam danas, a ne prođe dan da se ne setim te malene devojčice koja je živela za svoj san.

NE BUDITE LENJI! "Nema sramotnijeg ni luđeg zanata od dangubice, besposlice i lenjosti", rekao je Dositej Obradović . Lenjost je prosto nedostatak volje da se u nešto uloži energija. To nije prirodno stanje. Niste bankrotirali ako vam je prazan novčanik već onog momenta kad vas baš ništa ne oduševljava! Zbog interneta sve je nekako “na dohvat ruke”, čovek je zavladao tehnologijom, ali dopušta da tehnologija vlada njime, upao je u sopstvenu zamku. Tada ne vidi sreću koju ima, traži onu koju nema.

Eto, došlo je proleće. Samo pogledajte prirodu. Pogledajte kako se budi, kako se taj proces ponavlja i ponavljaće se iz godine u godinu. Pazite kako usmeravate svoje ciljeve, uvek može da se dogodi sukob poslovnog i privatnog. To će vas izbaciti iz koloseka. Dopustite da vam tuđ uspeh bude motivacija. Ne budite pohlepni. Živite u sadašnjosti. Zaljubite se. Ne gledajte negativno na život već mu se dajte, prepustite se. Što više vremena provodite sa ljudima koje volite. Poklonite im nešto, nek taj poklon ne bude materijalna stvar već prosto vaše vreme, lepa reč, savet, ZAGRLJAJ! Smejte se! Osmeh je poklon od prirode. Ništa ne košta a mnogo znači.  Budite ISKRENI prema sebi i prema drugima. Ne dozvolite sebi da pomislite da je iskrenost mana, a da će vas zatvorenost sačuvati od nečije priče, osude. Zatvorite se, o da, to je nekako lakše, ALI - postaćete slepi za tuđa osećanja, gluvi za svoje emocije. NE BEŽITE OD SEBE!



I verujte! Budite spremni na borbu koja se zove život. Tako ćete dostići svoju sreću. Strpljivo podnosite nevolje, time ćete uništiti očajanje. Očajanje razara dušu. Duša ne sme da ostane žalosna pred bitkama koje je čekaju! Setite se Boga. Molite se u sebi, na svoj način. Na svom putu nailazićete na tugu. Radi duševnog mira čovek mora da se pomiri sa tugom, mora probuditi radost u sebi. I poslušajte velike reči velikog čoveka, oca Tadeja: "Treba da se opustiš. Ne uzimaj previše na sebe brige ovoga sveta, već čuvaj mir i živi sa Bogom. Neka ide kako ide". Dopustite životu da se dogodi, sreća vam je uvek na dohvat ruke – uhvatite je!

I ovim postom na svom blogu Seka Aleksić dala je sve od sebe kako bi svoje fanove koji čitaju njene priče motivisala da se osećaju dobro i u skladu sa prolećem utonu u euforiju. Kako bi pročitali sve njene priče, posetite Sekin blog.

Autor: M.P.
Foto: Facebook/Seka Aleksic

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>