Zdravlje

Ljubav

Lakiranje noktiju šteti vašem zdravlju?

Negovanim i lakiranim noktima teško će i jedna žena odoleti, ali iznenadiće vas podatak da naizgled bezazleni pedikir i manikir mogu ozbiljno narušiti vaše zdravlje, tvrde stručnjaci.

Lakiranje noktiju šteti vašem zdravlju?



UV lampe za sušenje geliranih noktiju

Neke studije su skrenule pažnju da UV svetlost u lampama za sušenje gela na noktima može izazvati rak kože na području ruku. No kako to biva s istraživanjima, druga imaju sasvim suprotne rezultate pa kažu da bi aparat trebalo da koristite mnogo puta u toku jednog dana da bi ušli u rizičnu grupu. Ako ste ipak zabrinuti, 15 minuta pre nego što ćete koristiti aparat namažite ruke kremom za sunčanje.

Toksične materije u lakovima za nokte

U ovom slučaju krivac je BHA (butylated hydroxyanisole), odnosno sintetički antioksidans koji se krije u mnogim kozmetičkim proizvodima. Takođe, proverite da li vaš lak za nokte ima dibutil ftalat, toluen i formaldehid, koji se takođe nalaze na listama opasnih i toksičnih sastojaka.

Čuvajte se infekcija

U salonima za uređivanje noktiju zaista lako možete dobiti infekciju. Mnogi zdravstveni stručnjaci upozoravaju da kožicu na noktima ne treba seći u salonima, jer to povećava rizik od infekcije. Rešenje može da bude nošenje svoje turpije i ostalih potrebnih predmeta, ako niste sigurni da salon drži do besprekorne higijene. Ista pravila su važna i za odlazak kod pedikira.

Ne gulite gel s noktiju

Doktorka Suzan Tejlor napisala je za "Huffington Post" da skidanje gela acetonom može izazvati krhke nokte koji će pucati i listati se. Ako imate lošu naviku guljenja komadića gela, znajte da to može izazvati infekcije.

Autor: B.B.
Izvor: tportal.hr
Foto: Danilo Rizzuti/FreeDigitalPhotos

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

Lifestyle

Povezane vesti:


>