Zdravlje

Ljubav & Sex

Dobro razmislite ako ne volite paradajz, evo zašto ga morate jesti

Ako paradajz nije sastavni deo vaše ishrane, trebalo bi da razmislite ponovo. Ovo povrće je bogato nutritijentima i oksidantima, koji pomažu u borbi protiv različitih bolesti i čuvaju vaše zdravlje.

Dobro razmislite ako ne volite paradajz, evo zašto ga morate jestiDonosimo vam pet najvažnijih osobina paradajza. Posle ovoga sumnjamo da ga i dalje nećete voleti.

Poboljšava vid

Vitamin A, koji je prisutan u paradajzu, pomaže u poboljšanju vida te sprečava noćno slepilo i makularnu degeneraciju.

Pomaže u borbi protiv raka

Prema naučnim istraživanjima, paradajz sadrži velike količine antioksidanta likopena, koji je efikasan u smanjenju rizika od raka, naročito pluća, želuca i prostate.

Održava krv zdravom

Istraživanja su pokazala da samo jedan paradajz sadrži 40 posto dnevnih potreba organizma za vitaminom C. Osim toga, sadrži i vitamin A, kalijum i gvožđe, koje je veoma važno za zdravu krv. Vitamin K, koji kontroliše krvarenje i zgrušavanje krvi, takođe je sadržan u paradajzu. Ovo povrće podstiče cirkulaciju.

Smanjuje rizik od bolesti srca

Likopen u paradajzu štiti od kardiovaskularnih bolesti. Jedenjem paradajza se smanjuje nivo holesterola i triglicerida u krvi, kao i taloženje masti u krvnim sudovima.

Poboljšava probavu

Konzumiranjem paradajza ćete održavati svoj probavni sistem zdravim, jer on sprečava opstipaciju i dijareju. Osim toga, sprečava oboljenje od žutice te efikasno uklanja toksine iz tela.

Autor: B.B.
Izvor: Klix.ba
Foto: Suat Eman/FreeDigitalPhotos.net

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

Lifestyle

Povezane vesti:


>