Zdravlje

Ljubav

Pet tačaka na telu za rano otkrivanje bolesti

Iako često ne obraćamo pažnju na male promene u organizmu, upravo one mogu biti prvi znaci bolesti, pa ako naučite na koje simptome da gledate možete otkriti i na vreme sprečiti bolest.

Pet tačaka na telu za rano otkrivanje bolesti



Postoji pet tačaka koje biste trebali povremeno da proveravate:

Čulo mirisa

Slabljenje čula mirisa može da bude znak koji ukazuje na pojavu Alchajmerove bolesti. Promene se dešavaju u nervnim završecima unutar nosa koje su povezane s određenim delovima mozga, a koji imaju veze sa ovom bolešću.


Foto: adamr/freedigitalphotos.net

Pregledajte nokte

Zdravi nokti su ravni, bez zadebljanja i imaju zdravu, ružičastu boju. Ako primetite crvenilo ispod noktiju i zadebljanja, to može da bude znak lupusa. U pitanju je autoimuna bolest koja napada zdravo tkivo.


Foto: Stuart Miles/freedigitalphotos.net

I kosa je važna

Kada štitna žlezda ne radi to utiče na hormone u telu, uključujući i one povezane s rastom kose. Ako primetite da vam kosa ubrzano opada, dobijate dlake na čelu postoji mogućnost da nešto nije u redu sa radom ove žlezde.


Foto: marin/freedigitalphotos.net

Proverite dah

Ako imate neprijatan zadah, to prvenstveno može biti znak loše oralne higijene i pokvarenih zuba. Ali može da ukazuje i na poteškoće sa erekcijom- ukoliko ste muškarac.


Foto: luigi diamanti/freedigitalphotos.net

Kontrola očiju

Jedno je istraživanje pokazalo da ljudi od 38 godina koji su imali proširene kapilare u očima imaju manji koeficijent inteligencije. S vremenom njihove kognitivne funkcije opadaju i to može da ukazuje na demenciju.


Foto: Pixomar/freedigitalphotos.net

Autor: A.K.
Izvor: zena.blic.rs
Foto: samuiblue/freedigitalphotos.net

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

Lifestyle

Povezane vesti:


>