Ostalo

Sme�no

Dva minuta, pola života: Umetnik slikao svoje lice svakog jutra 25 godina (Video)

Karl Bejden, umetnik iz Bostona u SAD-u je 21. februara 1987. godine počeo da slika svoje lice, i to je činio svakoga jutra čitavih 25 godina. Sam projekat je posvećen procesu starenja, ali takođe i osvrt na ideju opsesije.

Dva minuta, pola života: Umetnik slikao svoje lice svakog jutra 25 godina (Video)



Sada u svojoj 61. godini, kada ima 9534 fotografije, od njih oko 2500 je upotrebio da bi napravio ubrzani snimak u trajanju od oko dva minuta, posvećen samom procesu starenja. U toku 25 godina, koliko je ovaj projekat trajao, Bejden je samo jednom propustio svoje jutarnje fotografisanje, i to kada je žurio na časove fotografije koje je tada držao.

Sama ideja o ovakvom poduhvatu mu je došla još kao studentu davne 1975. godine, ali projekat je počeo da sprovodi u delo u svojoj 34. godini, a planira da ga izvodi do kraja svog života, kao omaž ulozi smrtnosti u čovekovom životu.

Pored svega toga, ovaj umetnik kaže i da njegov poduhvat predstavlja metakomentar ideje opsesije, konstantno ponavljanje radnji. "Umetnik mora biti opsesivan da bi završio posao koji mora biti završen. Moraju imati unutrašnji poriv koji ih tera do sledećeg koraka. Ovo je komentar na opsesiju i opsesivni rad", rekao je on.



Autor: M.P.
Foto: Printscreen YouTube

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>