Ostalo

Sme�no

Evropska Noć muzeja 17. maja u Beogradu

Ovogodišnja, jedanaesta Noć muzeja pod motom "Odličan provod u muzejima" biće održana u subotu, 17. maja, najavila je danas Umetničko-produkcijska grupa Noć muzeja.

Evropska Noć muzeja 17. maja u Beogradu



Srpska Noć muzeja biće deo Evropske Noći muzeja u kojoj tradicionalno učestvuje više od 30 zemalja i 3 200 muzeja. Za učešće u 11. Noći muzeja do sada se prijavilo 28 gradova u Srbiji, 90 institucija kulture, a prijave su još uvek u toku.

U 11. Noći muzeja od 18 časova pa do dva sata iza ponoći, vrata će za posetioce otvoriti kulturne institucije u Beogradu, Novom Sadu, Šapcu, Užicu, Kruševcu, Zrenjaninu, Svilajncu, Nišu, Požarevcu, Somboru, Jagodini i Leskovcu.

Jedan od osnivača nacionalne Noći muzeja, Mladen Petrović, izjavio je da su ponosni na prošlogodišnji jubilej i što započinju jedan još ozbiljniji period. "Pred nama su teška vremena u kulturi, ali nas teši činjenica da, kakvo god da nas je stanje u kulturi u prošlosti pratilo, činili smo Noć muzeja sve boljom i boljom, posetioci su naše napore prepoznavali i na njih odgovarali masovnijom posetom, a učesnici dobrim idejama i pozitivnom energijom", rekao je Petrović.

Direktorka i osnivač Noći muzeja Ana Jovanović, smatra da je ova manifestacija pravi srpski uspešni brend, da je među prvima ozbiljno radila na ideji decentralizacije kulture pa se odlični programi u jednoj noći mogu videti širom Srbije.

"Ove godine ćemo 17. maja imati manifestaciju koja je redak primer komercijalno održivog kulturnog projekta, to znači da Noć muzeja ima minimalnu finansijsku pomoć države, dok ostatak neophodnih sredstava dobija od sponzora i prodatih karata", rekla je Jovanović.

Autor: B.B.
Izvor: Tanjug
Foto: Tanjug/S. Ilić

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>