Region

Svet

Region

Emir Kusturica: Novak Đoković je naučnik

Novak je gostujući na TV Prvoj u razgovoru sa voditeljem Ivanom Ivanovićem pričao o tome kako želi da postane deo Kusturičinog projekta u kojem bi značajno mesto dobio i tenis.

Emir Kusturica: Novak Đoković je naučnikNovak Đoković sa Emirom Kusturicom obišao Andrićgrad: Ovo je dragoceno mesto (Foto)
"Pričali smo o Andrićevom institutu. Nažalost, nisam imao prilike da studiram jer sam od malih nogu počeo profesionalno da se bavim tenisom, možda već od desete godine. Posle srednje škole sam se sto odsto posvetio ovom sportu koji mi je doneo mnogo uspeha u profesionalnom i privatnom životu. Samim tim sam osetio potrebu da budem deo tog instituta na neki način", rekao je Đoković u popularnom TV šou-programu.

Drugi teniser sveta je nedavno bio u poseti Andrićgradu i tada je imao prilike da sa proslavljenim filmskim režiserom razgovara o celom projektu kojim je istinski oduševljen.

"Emir i ja smo pre nekoliko dana pričali o tome, rekao je da će od selektivnih odeljenja za koje će se opredeliti, jedno biti dodeljeno tenisu. Insistirao je na tome rekavši da je tenis neka vrsta nauke! Istina je da tenis nije samo ono što se vidi na TV-u ili što se događa na terenu, u pitanju je sport u koji je uključena i geometrija, matematika, bitan je pokret, obim udarca. U svakom slučaju, to je velika čast, mislim da će za pet godina postati jedan od najznačajnijih instituta na ovim prostorima", rekao je Đoković.

Kusturica, koji je inače veliki prijatelj sa porodicom Đoković, u izjavi za “Blic” je objasnio čime je bio vođen kada je došao na ideju da jedno naučno odeljenje u Andrićevom institutu posveti baš tenisu.

"Tenis je umetnost zato što u najrazličitijem smislu mobiliše sve psihofizičke aktivnosti čoveka. Zato što vrhunski teniser, a Novak Đoković je to odavno, mora da ima ugrađen osećaj za nacrtnu geometriju koji arhitekta ako nema nije - arhitekta. U novo vreme, kada se nauka pocepala krajem 19. veka na hiljade komada, i samozaštita je postala nauka. Zašto onda to ne bi bio i jedan viteški sport kakav je tenis? Kada se pojave kojekakve glavonje i prenose zakonitosti zaštite, i smatraju se naučnicima, zašto i teniseri ne bi bili naučnici", poručio je Kusturica.

Autor: J.B.
Izvor: Blic
Foto: Twitter/CupeMilica

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>