Region

Svet

Region

Emir Kusturica: Kolektivno smo najebali

Iako je trenutno okupiran promovisanjem svoje autobiografije "Gdje sam ja u toj priči", naš proslavljeni reditelj Emir Kusturica osvrnu se i na probleme u Srbiji, kao i na trenutnu situaciju na Kosovu.

Emir Kusturica: Kolektivno smo najebali



Šta mislite o rezoluciji o Kosovu koju je Srbija, posle usaglašavanja sa EU, izmenila i predala UN-u?

"Teško je dati precizan odgovor na konkretan politički akt. Mi smo onda kada smo potpisali izručenje predsednika države potpisali da će i sa Kosovom biti sve onako kako oni hoće. Džabe je da pričamo sad o tome, to je već prošlo. Ovo stanje se može porediti sa metastazom, kada svi pogrešni politički potezi iz prošlosti i sve ono što je političkim manevrima odlagano dolazi na naplatu".

 Šta mislite, da li ima svrhe dalje se boriti za Kosovo?

"Problem s tom politikom je što je vezivanje za neke delove sveta kratkoročno. Mislim da se mora odstupiti od te ideje kvazineutralnosti. Sada svi hoće da budu zapad, i Indija hoće da bude zapad, a to ne može svako ko ne ispunjava određene uslove".

Šta znači to odstupanje od kvazineutralnosti? Na koju biste vi stranu prevagnuli?

"To je pitanje naše budućnosti. Srbija ima prijatelje po svetu i mora da sledi svoj interes. Samo ja nisam siguran da smo mi definisali šta je to naš interes - dobri smo i sa Amerima i Rusima, kao da ne znamo šta hoćemo i šta nam je važno. Evo sada se ponovo i Turska zbog nekih svojih interesa pojavljuje na Balkanu. Ne znam koliko bi Engleskoj odgovaralo da Srbija ima dobre odnose s Rusijom. Ma najebaćemo kako god okreneš".

Njegova autobiografija pojaviće se uskoro na tržištu, a knjiga opisuje period od Emirovog polaska u školu pa sve do dobijanja druge "Zlatne palme" 1995 godine.  Intresantan je podatak da je Kusta svoju knjigu pisao punih 15 godina.

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>