Region

Svet

Region

Kustendorf 2014: Za finalno veče - nagrade, pa velika žurka! (Foto+Video)

Šesti po redu Kustendorf, Međunarodni filmski i muzički festival, završen je sinoć dodelom nagrada - Zlatnog, srebrnog i bronzanog jajeta najboljim kratkometražnim filmovima studentima i debitanata.

Kustendorf 2014: Za finalno veče - nagrade, pa velika žurka! (Foto+Video)Od 18. januara u takmičarskom programu Kustendorfa prikazano je 15 kratkometražnih filmova studenata i debitanata iz 11 zemalja, u selekciji Dunje Kusturice.

Kustendorf 2014: Emir Kusturica dočekao Zaz uz medovaču i pogaču (Foto)
Nagrade - Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje za najbolje filmove dodelio je žiri na čelu sa francusko-argentinskom glumicom Berenis Bežo. Članovi su pisac, scenarista i reditelj iz Meksika Giljermo Arijaga i srpski scenarista i reditelj Srđan Koljević.

Zlatno jaje dobili su Andrej Kolenčik i Peter Beganji za film "Postavka", Srebrno jaje dobila je Julija Kolberger za film "Uskršnje mrvice" dok je Bronzano jaje otišlo Luki Popadiću za film "Mamci i udice".


Foto: Miloš Cvetković

Obrazlažući odluke, Bežo je istakla da je opšti utisak članova žirija raznovrsnost autorskih rukopisa i izraza u kratkometražnim filmovima koje su pogledali i da, posle projekcija filmova mladih autora, autorski film ima svetlu budućnost.

Kustendorf, čiji je osnivač poznati režiser Emir Kusturica, sinoć je završen pozdravnim slovom, uručenjem zahvalnica mladim režiserima i nastupom Akademskog folklornog ansambla "Svetozar Marković" iz Kragujevca koji su izveli narodna kola iz Glamoča i Šumadije.


Foto: Miloš Cvetković

Festival je i zvanično zatvorio ministar kulture Ivan Tasovac koji je rekao da je došavši na Kustendorf rešio da promeni stare običaje i nepisana pravila da ljudi iz vlasti svečano, pompezno i samozadovoljno otvaraju festival.

"Mislim da pravoj prirodi vlasti ipak više odgovara da festivale zatvara, tako da dosta je bilo, smatrajte se zatvorenim", rekao je Tasovac.Mladim sineastama iz celog sveta nagrada je bio već i sam boravak u Drvengradu zbog mogućnosti da u direktnom kontaktu čuju iskustva afirmisanih autora, gostiju festivala koji su držali radionice.

Najveću pažnju među njima privukao je iranski reditelj, oskarovac Ašgar Farhadi. Gosti su bili i reditelji Paolo Sorentino (Italija), Aleksandros Avranas (Grčka), Jurik Bikov (Rusija), snimatelj Januš Kaminski (Poljska)... U muzičkom delu Kustendorfa glavna zvezda bila je francuska pevačica Zaz (Izabel Žofrua).

Naravno, kraj festivala obeležila je i velika žurka. Pogledajte kako je slavlje izgledalo.Autor: T.I.
Izvor: Tanjug
Foto: Miloš Cvetković

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>