Ostalo

Sme�no

Prelepa majka priroda: Okean poput zvezdanog neba, kao rezultat bioluminiscencije na Maldivima (Foto+Video)

Možda ćete se iznenaditi, ali ovo nije nikakva varka niti nečije umeće u "Photoshop-u", već čista priroda. Sem što je u pitanju potpuno prirodno dešavanje, ovo nije prvi put da se plaža na Maldivima sija poput zvezdanog neba.

Prelepa majka priroda: Okean poput zvezdanog neba, kao rezultat bioluminiscencije na Maldivima (Foto+Video)



Sve ove svetleće zvezdice koje su se pojavile na pesku su rezultat fitoplanktona. Bioluminiscencija na Maldivima nije nešto što je iznenadilo redovne posetioce ove plaže, a fitoplankton koji emituje ovu svetlost zapravo je delo majke prirode, koja može učiniti da svet izgleda kao prelepo mesto iz naučno-fantastičnih filmova.


Foto: Faeirie

Bioluminiscencija je mogućnost koju poseduju izvesni živi organizmi, uglavnom fitoplankton. To je prirodno emitovanje svetlosti, usled stimulacije električnim talasima. Kako se voda u okeanu uzburkala, tako je fitoplankton završio na obali, a posetioci koji su šetali po pesku mogli su preći preko njega i ostaviti svoje svetleće tragove na pesku.


Foto: Faeirie

Ne samo da je voda bila puna svetlećih organizama, već je i sama obala bila puna sitnih plavih svetala. Skupljene u gomilice na pesku, Dinoflagelate emituju plavu svetlost kao odziv njihovih moždanih membrana na električne talase. Upravo zbog toga, u svetu su poznatije kao "Vatrene alge".


Foto: Faeirie

Nakupljanje fitoplanktona na vodi učinilo je da okean izgleda kao nebo puno sitnih zvezda, a kako je izgledala ova pojava 2008. godine pogledajte na video snimku gde se mogu videti i plavičasti talasi, kao i kapljice. Složićete se da je u pitanju fascinantan prizor.



Autor: M.P.
Foto: Facebook

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>