Ostalo

Sme�no

Google ima svog Trojanskog konja: Chrome OS uvodi direktno u Windows 8 (Foto)

Google nastavlja sa inovacijama, te je korisnicima Windowsa 8 ponudio Chrome OS koji bi se pokretao unutar same aplikacije pretraživača, te time zaobišla nužnost zasebne instalacije Chrome OS-a na računare.

Google ima svog Trojanskog konja: Chrome OS uvodi direktno u Windows 8 (Foto)



Kompanija Google razvila je verziju Chrome brauzera koju zapravo funkcioniše kao Chrome OS unutar Windows 8 Metro moda. Naime, novi Metro mod u suštini pretvara Chrome pretraživač za Windows 8 u Chrome OS. Baš kao i puna verzija Chrome OS, možete kreirati više prozora pretraživača i aranžirati ih sa leve ili desne strane ekrana, ili pak u "full-screen" modu. Postoji čak i odeljak sa Chrome, Gmail, Google, Docs i YouTube ikonama koje se mogu aranžirati u donjem, levom ili desnom delu ekrana.

App Launcher je dostupan u donjem, levom uglu, omogućavajući pristup pretragama i poslednjim aplikacijama. Jasno je da je dizajn osmišljen tako da dobro funkcioniše na uređajima "na dodir", nešto na što tradicionalna desktop verzija Chrome-a do sada nije bila fokusirana. "Metro" mod tastaturu predstavlja automatski, a uključuje i mogućnost upravljanja prozorima i smanjivanja njihove veličine u okviru Chrome OS okruženja. Neki elementi korisničkog interfejsa još uvek zahtevaju izvesnu optimizaciju za dodir, ali sve u svemu, bolje je iskustvo no sa postojećim desktop verzijama na dodir.



Dok Chrome pretraživač deluje kao Windows 8 aplikacija, on koristi specijalan mod koji je Microsoft omogućio posebno za web pretraživače. Proizvođač softvera dozoljava pretraživačima na Windowsu 8 da se pokrenu u njihovom "metro stil" okruženju omogućavajući im da budu postavljeni kao primarni i podrazumevani. Aplikacije su navedene u Windows Store-u, i one su još uvek desktop aplikacije, ali im se dozvoljava da oponašaju Windows 8 aplikacije.



Google-ov najnoviji apdejt za Windows 8 svakako je veliki iskorak kada su u pitanju Chrome aplikacije. Ovaj gigant sarađuje sa programerima kako bi se kreirale aplikacije koje bi postojale i izvan pretraživača i time proširio Chrome-ov domet. Zapravo, ugrađivanje Chrome OS-a direktno u Windows 8 evoluira Google-ov brauzer u svojevrsnog "Trojanskog konja" kojim bi naposletku ubedio korisnike da preuzimaju sve više i više Chrome aplikacija i eventualno ih time "gurao" ka Chrome OS u budućnosti.

Autor: T.I.
Foto: theverge.com

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>