Zdravlje

Ljubav & Sex

Veliki pomak: I žene bez materice sada mogu rađati zdrave bebe

Lepa vest je da su švedski lekari u protekloj godini uspešno presadili devet materica ženama kojima je zbog tumora ili drugih zdravstvenih problema ovaj organ izvađen ili su čak rođene bez njega.

Veliki pomak: I žene bez materice sada mogu rađati zdrave bebeŽene koje su rođene bez uterusa ili im je materica odstranjena zbog raka grlića, mahom tridesetih godina, dobile su organe od svojih srodnica, a uskoro će sve one pokušati da začnu, potvrdio je lekar kome je bio poveren ovaj projekat. One su učestvovale u prvom velikom eksperimentu čiji je cilj da se utvrdi da li je moguća transplantacija materice kod žena kako bi one zatim mogle da rode svoju biološku decu.

Transplantacija organa poput srca, jetre i bubrega, da bi se spasio život pacijenta, praktikuje se već decenijama, a lekari sve više presađuju ruke, lica i druge delove tela kako bi pacijentima poboljšali kvalitet života. Transplantacija uterusa je prva kod koje presađeni organ treba da služi samo privremeno, odnosno onoliko koliko je potrebno da se iznese trudnoća i rodi beba.

Lekari su pre toga dva puta pokušali transplantaciju materice, jednom u Turskoj, a drugi put u Saudijskoj Arabiji, ali žene kojima su ovi organi presađeni nisu uspele da rode. Naučnici u Velikoj Britaniji, Mađarskoj, SAD i drugim zemljama takođe planiraju slične operacije, ali ovo što su postigli švedski lekari do sada predstavlja najveći pomak u toj oblasti.

"Ovo je nova vrsta hirurgije. Mi nemamo odakle da učimo", izjavio je za AP dr. Mats Branstrom iz Geteborga, načelnik odeljenja za ginekologiju i akušerstvo na Univerzitetu u Geteburgu koji vodi projekat. On i njegove kolege će sledećeg meseca rukovoditi prvom radionicom u istoriji na kojoj će učesnici moći da nauče kako se vrši transplantacija materice, o čemu uskoro planiraju da objave naučni izveštaj. Branstrom kaže da se svih devet žena koje su dobile materice dobro osećaju. Mnoge od njih su već šest nedelja posle transplantacije imale prvi menstrualni ciklus, što je prvi znak da su materice zdrave i funkcionalne.

"Jedna žena je imala infekciju presađene materice, a neke su imale manje epizode odbacivanja, ali nijednoj od žena primalaca ni davaocima organa nije bila potrebna intenzivna nega posle operacije", rekao je Branstrom i napomenuo da su sve dame puštene iz bolnice već posle nekoliko dana.

Prilikom transplantacije materice nisu povezane s jajovodima, tako da žene ne mogu začeti prirodnim putem. Ipak, one koje imaju svoje jajnike mogu proizvesti jajne ćelije, a nekima od njih su pre operacije uzete jajne ćelije zbog veštačke oplodnje. Oplođeni embrioni su zamrznuti i lekari planiraju da ih usade u nove materice, čime će ženama biti omogućeno da rode svoju biološku decu.

Autor: B.B.
Izvor: Tanjug, Telegraf
Foto: Screenshot YouTube

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

Lifestyle


>