Zdravlje

Ljubav

Zbog čega nam pucketaju zglobovi?

Da li bi trebalo da se zabrinemo zbog svakodnevnog krckanja i pucketanja koje osećamo u kolenima, vilici ili ramenima? Stručnjaci objašnjavaju kako to nije opasno, ali, ako postane učestalo vreme je za kontrolu. Evo nekoliko najčešćih razloga zbog kojih dolazi do ovih neobičnih zvukova.

Zbog čega nam pucketaju zglobovi?



Ramena

Zvuk pucketanja u ramenima povezan je s godinama. Ako imate manje od 35 godina, to je znak nestabilnosti i opuštenosti tetiva i vezivnog tkiva. Ovo se najčešće događa na mestima ranijih povreda, a sa nekoliko meseci fizikalne terapije može se rešiti.

Laktovi

Ako vaš lakat pucketa dok ga pomerate i pritom vas boli ili vam se događa da "zablokira", postoji mogućnost da vašim zglobom luta komadić kosti ili hrskavice veličine zrna peska. Čujete li pucketanje s unutrašnje strane lakta, popraćeno jezom, to može značiti uklještenje živca pa kako ne bi došlo do oštećenja potrebno je posetiti lekara.

Ruke i zglobovi

Još kada smo bili deca roditelji su nam govorili da ne krckamo prstima i zglobom, jer će nam se tresti ruke. Međutim, to nije istina, jer povlačenjem prstiju rastežemo malu vrećicu zaštitne tečnosti koja se nalazi u zglobovima, što oslobađa pritisak.

Kukovi

Snažan i kratak zvuk krckanja kukova najčešća je pojava, a događa se kada se debeli snopovi tetiva koje podržavaju nogu premeste na spoljnu stranu butne kosti. Iako to zna da bude bolno, ne treba se brinuti jer nije opasno i vrlo je česta pojava kod mladih žena, a može se rešiti vežbama istezanja.

Gležnjevi

Pucketanje gležnja ima više objašnjenja, a najčešće je posledica starih povreda kao što su iščašenje ili uganuće skočnog zgloba. Oslabljene tetive ne drže zglob toliko snažno pa on povremeneo iskoči iz ležišta. Vrlo glasan zvuk pucanja popraćen snažnim bolom na spoljnoj strani pete može značiti puknuće Ahilove tetive.

Kolena

Zašto kolena pucaju kada se spustimo u čučanj? Zato što ih spuštanjem opterećujemo težinom koja je sedam puta veća od naše ukupne telesne težine, što bi značilo da tkivo negoduje. Najbolji način za rešavanje ovog problema, kao i očuvanja kolena, su vežbe i jačanje mišića koji drže koleno.

Vilica

Više od 10 odsto žena i muškaraca oseća krckanje u vilici. Uzrok je hrskavica između kosti i vilice koja zbog pritiska stalno iskače i vraća se u ležište. Najčešći razlog je stres i napetost, što uzrokuje i škripanje zubima tokom sna.

Autor: B.B.
Izvor: Vestinet.rs
Foto: Screenshot YouTube

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

Lifestyle

Povezane vesti:


>