Ostalo

Sme�no

Solarna oluja se kreće ka Zemlji: Spremite se za posledice

Solarna oluja kreće se ka Zemlji, nakon eksplozije na Suncu koja se dogodila u ogromnoj grupi sunčevih pega, označenoj kao AR 1944, a naučnici najavljuju posledice srednje jačine, odnos jačine G3, na skali od G1 do G5.

Solarna oluja se kreće ka Zemlji: Spremite se za posledice



AR 1944 je najveća grupa pega, koje predstavljaju tamne oblasti na Sunčevoj površini koja je vidljiva, i sastoje se od kompleksne forme plazme, koju održavaju snažna magnetna polja. Ova grupa pega ukazala se na ivici Sunca još prvog januara, a nova eksplozija na Suncu dogodila se u utorak oko 19:30h i označena je kao događaj klase X1.2. Događaji u klasi X mogu stvoriti posledice kao što je pad električne mreže kao i kvarenje satelita.

Sunčeva pega koja je eruptirala sedmog januara još uvek je aktivna i na dobroj je poziciji da pošalje još solarnih oluja ka Zemlji u narednih nekoliko dana. Rezultat ovakve eksplozije jeste emitovanje naelektrisanih čestica sa površine Sunca, koje usled eksplozije dobijaju veliku energiju i uspevaju da pobegnu iz Sunčevog gravitacionog polja. One se velikom brzinom šire i talas plazme na kraju dolazi do Zemlje gde izaziva geomagnetske oluje.

Očekuje se da oluja danas dođe do Zemlje, na severu će biti vidljiva polarna svetlost, dok se širom sveta očekuju problemi u telekomunikacijama.

Autor: M.P.
Foto: Wikipedia

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>