Ostalo

Smeno

Srećni praznici! Čestitamo Božić: Mir Božji, Hristos se rodi!

Svim pravoslavnim vernicima koji slave Božić po julijanskom kalendaru redakcija portala Svet Plus čestita najradosniji hrišćanski praznik i želimo da ga provedu u miru, zdravlju i veselju.

Srećni praznici! Čestitamo Božić: Mir Božji, Hristos se rodi!Božić je najradosniji hrišćanski praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa, a sleduje nakon Badnjeg dana i Badnje večeri. U većem delu sveta proslavlja se po gregorijanskom kalendaru 25. decembra, dok vernici koji se pridržavaju julijanskog kalendara obeležavaju Božić 7. januara. Ovaj praznik je širom sveta poznat i kao porodični praznik sreće.

Sama reč Božić ustvari predstavlja umanjenicu reči bog, u slobodnom tumačenju bismo rekli da se na taj dan rodio mali bog - Isus.

Na Božić hrišćani tradicionalno idu na bogosluženja. Pravoslavni vernici idu na jutrenje i Liturgiju, pričešćuju se, a potom dolaze u tople domove, gde je spremljena bogata trpeza. Tog dana porodično praznuju u svojim kućama sa polaznikom - izabranim gostom (uobičajeno je da je to muško kršteno dete). Naredni dani nakon Božića su praznici i takođe su imali svoje običaje.

Danas Božić slave i mnogi nehrišćani, kao tradicionalni porodični praznik kada se daju i primaju prigodni pokloni. Uz obeležavanje ovog dana razvili su se brojni običaji poput kićenja božićnog drvca na Badnjak, odlaska na ponoćku, pevanje božićnih pesama i darivanje.

Svim vernicima i našim čitaocima koji danas slave ovaj praznik čestitamo Božić.

Mir Božji, Hristos se rodi!


Autor: B.B.
Foto: sr.wikipedia.org / Boris Dimitrov

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>