Ostalo

Sme�no

73 odsto odraslih koristilo društvene mreže u 2013. Tinejdžerima se to nimalo ne dopada

Upotreba društvenih mreža širom sveta porasla je u 2013. godini, kada su odrasli korisnici u pitanju, a tinejdžeri nisu oduševljeni zbog toga i ovo je zapravo razlog da oni odustanu od korišćenja istih.

73 odsto odraslih koristilo društvene mreže u 2013. Tinejdžerima se to nimalo ne dopada



Fejsbuk u očima tinejdžera je mrtav i sahranjen?!
"Pew Research Centar" je u svom internet projeku analizirao upotrebu društvenih mreža i pred sam kraj godine, objavio je rezultate iz 2013. U njima se navodi da je ove godine čak 73% odraslih korisnika upotrebljavalo društvene mreže neke vrste, dok je 42% njih koristilo i nekoliko društvenih mreža istovremeno.

Fejsbuk još uvek dominira na polju socijalnih mreža, ali se sem procenta korisnika povećao i broj samih mreža, pa su sada Tviter, Linkedln, Instagram i Pinterest sve popularniji.


Foto: venturebeat.com

Upotreba Fejsbuka, kada su odrasli u pitanju, porasla je sa 67% na 71%, kada je Pinterest u pitanju beleži se porast od 6 procenata samo u toku protekle godine. Ovo istraživanje takođe govori da Fejsbuk ima svoje korisnike širom planete, dok ostale društvene mreže imaju demografski određene grupe koje se pridružuju određenoj mreži. Sa druge strane, zanimljiv je i podatak da Pinterest koristi četiri puta više žena nego muškaraca, Linkedln je popularan među studentima, dok se za Tviter mahom odlučuju mlađi korisnici koji se vezuju i za Instagram.

Instagram nadmašio Tviter
U igri procentima reći ćemo da Fejsbuk defnitivno može da se pohvali najvernijim korisnicima, te 63% njegovih korisnika svakodnevno posećuje ovaj sajt, slično je i sa Instagramom, gde je ovaj procenat 57% korisnika. Tviter je nešto slabije posećen sa 47% svakodnevnih korisnika. 36% odraslih korisnika društvenih mreža koristi samo jednu od njih, a 84% od njih opredeljuje se za Fejsbuk. 45% korisnika starijih od 65 godina sada koristi Fejsbuk, što je 35% više u odnosu na 2012. godinu.

I dok broj starijih korisnika raste, migracija se kreće u suprotnom smeru kada su tinejdžeri i mlađi korisnici u pitanju. Iako je dokazano da Fejsbuk igra veliku ulogu u našim životima, nije zabeležen porast teen korisnika, a postoje mogućnosti da on uskoro počne i da opada. Od kako su mame, tate, tetke, stričevi i ostatak familije počeli da prave svoje Fejsbuk naloge, čini se da je mlađa populacija odlučila da sakrije svoju privatnost od njih, i prestala je da koristi ovu društvenu mrežu.

Autor: M.P.
Foto: Facebook

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>