Ostalo

Sme�no

IBM-ova lista 5 u 5: Pet inovacija koje će nam promeniti život u narednih pet godina

Od preciznog lečenja na osnovu analize DNK, preko digitalnih čuvara, pa do potpuno personalizovanih učionica i programa nastave, IBM korporacija daje svojih pet ideja kako da drastično promenimo i olakšamo život u narednih pet godina.

IBM-ova lista 5 u 5: Pet inovacija koje će nam promeniti život u narednih pet godina



Zamislite da doktori koriste vašu DNK kako bi dijagnostifikovali i lečili apsolutno svaku moguću bolest, od kancera, preko srčanih oboljenja, to šloga. Prema istraživačima IBM korporacije (International Business Machines), takva tehnologija, koja se trenutno koristi samo u iznimnim slučajevima, tokom narednih par godina postaće uobičajena praksa.

Naučnici u IBM-u su upravo DNK niz uključili u svoju listu ideja za budućnost, takozvanu "5 u 5", a koja zapravo predstavlja 5 inovacija koje će promeniti dosadašnji način života u sledećih 5 godina.

1. Lokalna kupovina pobediće onu online

Berni Majerson, potpredsednik sektora za inovacije u IBM-u, kazao je da kada mušterija uđe u prodavnicu da kupi, na primer, kameru za 1.000 dolara, on zapravo želi da doživi taj pravi osećaj kupovine.

To ne znači da ćemo se vratiti onim staromodnim načinima kupovine. Mejerson tvrdi da budućnost kupovine jeste u zbližavanju online šopingovanja i onog koji podrazumeva bukvalan ulazak u prodavnicu, a gde prodavac zna koje su vaše potrebe i spreman je da im izađe u susret.

"Zamislite da ulazite u prodavnicu koja apsolutno prepoznaje vašu ličnost. Zna šta vi volite. Zapravo vas momentalno usmerava u onaj odeljak gde se nalaze kamere, a tu vas već neko spremno čeka. I onda, samo pritisnete dugme, koje vas dalje identifikuje, na primer, na osnovu otiska prsta... i onda se samo uputite ka vratima, a tamo vas već spremno čeka vaša željena kamera", objasnio je Mejerson.

2. Doktori će vašu DNK koristiti kako bi održavali vaše zdravlje

"Zamislite da možete samo da bacite pogled na nečiju DNK i odmah ustanovite šta mu fali, pa mu kažete: "Čekaj malo, znam da piše da imaš leukemiju, ali ovaj defekt na tvojoj DNK sličniji je ljudima koji boluju, na primer, od raka bubrega". I onda, umesto da ga lečite onim klasičnim lekovima za leukemiju, daćete mu lekove za rak bubrega. Pacijent će naravno mnogo brže ozdraviti, jer se zna tačno šta mu je potrebno", rekao je Mejerson.

3. Pojava digitalnog čuvara

"Digitalni čuvar je u osnovi nešto što radi oko vas neprestano, u vaše ime, osiguravajući da vaši podaci ostanu privatni, te da ljudi koji mogu da ih koriste jesu isključivo oni koji su za to autorizovani", objasnio je Mejerson.

4. Učionica će vas zbilja učiti

Osnovna ideja je omogućiti učiteljima da unapred znaju koja deca možda zahtevaju neke posebne metode za učenje. "Da li zaista želite da izgubite pola godine sa nekim sirotim detetom koje ima slabiji oblik disleksije, jer to uopšte niste znali", zapitao je Mejerson.

Učionica budućnosti, prema IBM-u, će podatke o svakom detetu dobavljati na osnovu testova, pohađanja nastave i ponašanja u učionici, i osposobiće učitelje da istinski razumeju svakog učenika, te i kreiraju prilagođeni raspored nastave.

5. Pametniji gradovi bez saobraćajnih gužvi

Pametni telefoni, socijalne mreže, i druge vrste društvene povezanosti će nastaviti da se razvijaju, omogućavajući građanima širi pristup gradskim autoritetima, ali i liderima jaču i direktniju vezu sa građanima. Ovo će omogućiti gradovima da bolje raspodele resurse, i da se bolje detektuju, ali i rešavaju oni svakodnevni problemi, kao što su saobraćajne gužve.

"Moj izveštaj iz saobraćaja neće biti -"Hej, ovde ćeš se definitivno zaglaviti", već - "rešili smo problem, nećeš ostati zaglavljen u gužvi", poručio je Mejerson, mag za inovacije u IBM-u, koji svakako smatra da se tehnologijom može doseći svetlija budućnost.

Autor: T.I.
Foto: IBM

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>