Zdravlje

Ljubav & Sex

Muči vas glavobolja? Razlog mogu biti upravo ove namirnice!

Ukoliko često patite od glavobolja, treba da znate da iste često mogu da prouzrokuju i neke namirnice. Kineska hrana, čokolada, viršle i luk samo su neki od zalogaja koji vas mogu koštati tim dosadnim bolom u slepoočnicama.

Muči vas glavobolja? Razlog mogu biti upravo ove namirnice!Za određene namirnice se veruje da uzrokuju čak 30 odsto migrena i glavobolja. Stoga je vrlo važno da pazite šta i kako jedete. Ako patite od čestih glavobolja, izbegavajte hranu sa spiska koja potencijalno podstiče glavobolju.

Kisela hrana
Namirnice koje su ukiseljene, fermentirane ili na neki drugi način marinirane neretko sadrže monosodium glutamat poznat i kao MSG. MSG je pojačivač ukusa za koji se pokazalo da podstiče i aktivira migrene. Iako američka FDA tvrdi da je MSG siguran, njegovi efekti su i dalje sporni, piše Yahoo.com.

Alkohol
Crveno vino može da bude povezano s pojačanim migrenama, ali i pivo, te belo vino mogu da uzrokuju ozbiljne glavobolje. Naime, i pivo i vino sadrže tiramin. Takođe, alkohol povećava dotok krvi u mozak, što može izazvati migrenu ili pojačati efekte postojeće migrene.

Kineska hrana
MSG se uobičajeno dodaje u azijsku hranu, posebno kinesku kao sredstvo za poboljšanje ukusa. Ostale namirnice koje mogu da sadrže MSG: smrznuta hrana, prerađena hrana, začini i konzervisano povrće. Zbog kontroverzi oko MSG-a, proizvođači hrane dužni su da ga navedu na etiketi.

Čokolada
Čokolada sadrži kofein, baš kao i gazirani sokovi, čaj, kafa i energetska pića. U malim dozama, kofein u namirnicama i pićima može da pojača budnost. Osim toga, kofein može da pomogne u apsorpciji lekova protiv bolova, pa tako i lekova protiv glavobolje. Ali, visoke doze kofeina, kakve imaju, na primer, energetska pića, mogu da uzrokuju razdražljivost, nesanicu i migrene. Osim toga, dugoročno konzumiranje kofeina može da stvori hemijsku toleranciju u telu, ako se naglo prestane sa konzumiranjem kofeina, to može izazvati migrene.

Viršle
Mnogi brendovi viršli, salama, kobasica, mesnog doručka i feferona obično sadrže tiramin. Ove namirnice obično sadrže konzervans natrijum nitrat što može u brojnim slučajevima da bude okidač migrenama.

Luk
Ne samo da zbog rezanja luka možete da prolijete suze, već nakon njegovog konzumiranja možete da dobijete i glavobolju, jer i luk sadrži tiramin.

Dijetni gazirani sokovi
Brojni dijetni sokovi, grickalice i niskokalorične poslastice sadrže veštački šećer aspartam. Ova zamena za šećer povezana je s glavoboljama i migrenom, naročito kod ljudi koji ga konzumiraju redovno tokom dužeg razdoblja.

Preskakanje obroka
Preskakanje obroka može izazvati smanjenje nivoa šećera u krvi, što na kraju može da izazove migrenu. Ako ste skloni migrenama, jedite redovne obroke, te uravnoteženu količinu voća i povrća, cele žitarice i nemasno meso tako da telo ne ostane gladno pre sledećeg obroka.

Autor: T.I.
Izvor: tportal.hr
Foto: ScreenShot YouTube

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

Lifestyle


>