Zdravlje

Ljubav

Kako sprečiti debljanje za vreme praznika?

Dolazeći praznični period osim zabava i druženja s prijateljima donosi, kao i svake godine, prepun sto različitih delicija, poslastica i pića. Znate li šta da učinite kako ne biste i ove godine preterali i nakupili nekoliko kilograma viška?

Kako sprečiti debljanje za vreme praznika?



Nađite vremena za vežbanje
Pre nego što se ujutro spremite za izlazak iz kuće, odvojite 15 do 20 minuta za jutarnje vežbanje i neka ono postane vaša dnevna jutarnja rutina. Ako baš i niste ljubitelji izvođenja raznih vežbi, pokušajte s jutarnjim džogiranjem ili hodanjem. Osim što će vam oduzeti malo vremena, vrlo efikasno će podstaći telo na brže sagorevanje kalorija.

Jedite kako biste sprečili želju za slatkim
Kako biste eliminisali želju za slatkišima i nezdravim poslasticama, radije se počastite kokicama, pistaćijem (18) ili jednom kašikom brusnice (125 kalorija). Proteini i vlakna u tim namirnicama suzbiće glad i sprečiti nekontrolisanu želju za slatkim.

Smejte se
Sedite i zatvorite oči, nabacite osmeh i počnite da proizvodite zvukove smeha punu jednu minutu. Iako to verovatno zvuči glupo, to će stimulisati oslobađanje dobrih hemikalija u mozgu i može sprečiti emocionalno prejedanje.

Zavarajte mozak
Nakon što ste završili s jelom, tanjir prekrijte salvetom ili drugim tanjirom kako biste mozgu poslali signal da ste gotovi s jelom te kako biste sprečili da i nakon što ste siti grickate samo zato što je hrana ispred vas.

Uživajte u zalogajima
Nakon svakog zalogaja na sto odložite nož i viljušku te se potrudite svaki zalogaj sažvaćete 20 puta. Sporo žvakanje i jedenje može smanjiti unos kalorija i do 10 odsto.

Recite "ne" u sekundi
Odolite iskušenju. Iako ukusni zalogaji stoje tačno ispred vas, ako niste gladni, pokušajte odoleti. Recite sami sebi: "Ovo činim za sebe".

Prvo večerajte, a onda pijte vino
Spremite sve napitke i uzmite ih tek nakon obroka. Hrana u želucu usporava apsorpciju alkohola, a takav raspored takođe će sprečiti prejedanje. Kada ste u kafiću, radije odaberite vino jer ima znatno manje kalorija od voćnih koktela i piva.

Fokusirajte se na zabavu
I manje se fokusirajte na hranu. Pridružite se pevanju, slavlju, fotkanju i plesanju, a hranu ostavite daleko iza sebe.

Smanjite nadutost
Hrana bogata kalijumom pomaže u smanjenu nadutosti koja je često izazvana slanom hranom na žurkama. Suvišne tečnosti rešite se već idućeg jutra pa za doručak pripremite omlet sa spanaćem i pečurkama te dodajte pokoju kriškicu voća.

Vežbanje
Svakodnevnom vežbanju dodajte nekoliko dodatnih sati kako biste nadoknadili sve propuste koje ćete učiniti po pitanju prehrane. Osim što ćete imati čvrstu i oblikovanu figuru, vežbanje će umanjiti stres i pomoći vam i da bolje spavate.

Autor: B.B.
Izvor: Tportal.hr
Foto: Screenshot YouTube

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

Lifestyle

Povezane vesti:


>