Zdravlje

Ljubav

Ove smrznute namirnice obavezno zaobiđite!

Za smrznutom hranom često posežemo, što zbog nedostatka vremena da skuvamo "pravi" ručak, što zbog toga što jedino tako možemo da se osladimo na primer jagodama i malinama kad im nije sezona.

Ove smrznute namirnice obavezno zaobiđite!



Iako smrznuta hrana često jeste instant rešenje modernih kuvarica, neke vrste namirnica iz zamrzivača pošto-poto treba zaobići.

Između sveže i smrznute hrane (u slučaju da je smrznuta najduže šest meseci) nema jako velike razlike što se tiče hranjivih materija. Problem je ako kupujete polugotove i gotove proizvode koji su smrznuti. Naime, sam način pripreme dramatično menja zdravstvene koristi takve hrane.

Evo šta treba izbegavati:

1. Smrznute pice

Velike su šanse da je ovo jelo puno aditiva i drugih nepoželjnih sastojaka. Ako vam se zaista ne mesi testo i ne peče pica, mnogo je bolje da odete do picerije i jedete tamo nego da pečete smrznute pice kod kuće.

2. Smrznuti burito/ čizburgeri


Ovakva jela sadrže i do 500 kalorija i više od 15 grama uglavnom najjeftinije i najnezdravije masti. Vlakana gotovo da i nema, ali tu je zato puno natrijuma.

3. Smrznuta jela s testeninom

Razne vrste testenine koje se ubacuju u polugotova pakovanja hrane uglavnom se rade s transmastima koje su opasne za cirkulaciju. Naravno i tu se najčešće ubacuju aditivi i puno natrijuma.

4. Smrznuti štapići/ kroketi s plodovima mora ili piletinom


Malo je mesa u ovoj hrani. Ali u smesi zato ima prilična količina transmasti. Po pravilu, smrznuta piletina sadrži dva do tri puta više masnoće nego običan čizburger. Uz natrijum, ubacuju se i veštački ukusi.

5. Smrznuti pomfrit

I najsvežiji pomfrit nije primer zdrave hrane, pa možete zamisliti šta predstavlja onaj smrznuti. Otežavajuća okolnost za smrznuti je to što se nalazi u plastičnim kesama. Neke hemikalije koje se nalaze u plastičnoj ambalaži, poput akrilamida, mogu povećati rizik od raka.

6. Smrznuti polugotovi ili gotovi kolači i peciva

Kolači koje ćete pripremiti za minut nisu dobri za zdravlje. Umesto toga, potrudite se i napravite sami sveže poslastice – tako ćete barem znati sve sastojke, izbeći transmasti, prevelike količine šećera i aditive.

Autor: T.I.
Izvor: magazin.net
Foto: Guliver/Getty Images

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

Lifestyle

Povezane vesti:


>