Ostalo

Sme�no

Da li znate koje je boje svemir?! Ovakav odgovor niste očekivali! (Video)

Kada razmišljate o tome koje je boje svemir, sigurni smo da vam na pamet najpre padaju crna ili tamno plava boja. Ipak, grdno se varate!

Da li znate koje je boje svemir?! Ovakav odgovor niste očekivali! (Video)



Ukoliko biste morali da odgovorite na jedno naizgled prosto pitanje: koje je boje svemir, a da vaš odgovor mora da bude samo jedna boja, šta biste rekli? Pretpostavljamo da biste rekli crna ili tamnoplava, međutim malo je verovatno da bi iko odgovorio da je kosmos bež boje.

Zapravo, taj rezultat je dobijen nakon velikog istraživanja koje su još 2002. sproveli astronomi Karl Glejsbruk i Ivan Baldri. Iako njihov cilj nije bio otkrivanje najrasprostranjenije boje u svemiru, zaključak između ostalih nalaza jeste da je bež najdominantnija boja.

Glejsbruk i Baldri su skupili podatke od 200.000 galaksija. Iz njih su izvukli prosečnu svetlost zvezda koje se u njima nalaze. Pored saznanja da je bež ili boja kapućina najčešća u kosmosu, došli su i do podataka da je naš univerzum u poslednjih 10 milijardi godina postao "manje plav", a da u njemu crvena boja polako preovladava.



Autor: T.I.
Izvor: telegraf.rs
Foto: ScreenShot YouTube

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>