Zdravlje

Ljubav

DASH dijeta - potvrđeno najdelotvornija!

Američki magazin "U.S. News & World Report’s" objavio je listu najboljih dijeta za 2013. godinu na kojoj se već treću godinu nalazi i DASH dijeta (Dietary Approaches to Stop Hypertension). Svojom nutricionističkom uravnoteženošću još je jednom osvojila stručni žiri i pozicionirala se na mesto broj jedan.

DASH dijeta - potvrđeno najdelotvornija!



Kombinacija krtih belančevina, voća, povrća i žitarica koja je preporučena u ovoj dijeti oduševila je žiri od 22 doktora i psihologa. Njen primarni cilj je snižavanje pritiska, a osim toga ima i vrlo visoku prehrambenu vrednost te nudi najbolju kombinaciju nutrijenata od svih modernih dijeta. Primera radi, sadrži mnogo B-12 i kalijuma, sastojaka kojima mnoge dijete oskudevaju. Takođe, propisuje nisku količinu soli, ne više od 1,5 grama za ljude starije od 51 godine.

Autorka dijete je američka nutricionistkinja Marla Heller koja je plan prehrane objedinila u dve faze. I dok većina dijeta pogubno deluje na zdravlje, ova predstavlja revoluciju u načinu mršavljenja. Heller objašnjava da je srž dijete koncentrisanje na tip hrane koju unosimo u organizam. Ključno je izabrati nemasne proteine i zdrave masnoće koje daju osećaj sitosti i kontrolišu apetit. Zato ne morate razmišljati o jelima koja treba da izbegavate.

Dve faze za manji konfekcijski broj

Kako biste što pre postigli željeni cilj - ravan stomak, niži krvni pritisak i ubrzanje metabolizma nužno je da se strogo pridržavate dvonedeljnog plana ishrane, a nakon toga nastavite s drugom fazom.

Tako se prvih 14 dana morate suzdržavati od unosa ugljenih hidrata. Naime, prve dve sedmice ne smete jesti voće i žitarice punog zrna, dok su proteini (nemasno meso i riba) i povrće koje ne sadrži skrob, ali i sir s manjim udelom masti i orašasti plodovi dobrodošli. U drugoj fazi počinjete s uvođenjem žitarica punog zrna, voća i povrća koje sadrži skrob.

Ljudi obično izgube nešto više od dva kilograma u dve nedelje, te između 4,5 kilograma i 15 kilograma u periodu od dva meseca. Dijeta, navodi autorka, pre svega skida stomačno salo koje se nakuplja kao rezultat unosa prevelike količine ugljenih hidrata.

Korisni saveti

Jedite namirnice bogate proteinima, što uključuje nemasno meso, ribu i pernate životinje, pasulj i sočiva, soju, sireve niskog nivoa masnoće, jaja, nezaslađeni jogurt (jedan dnevno).

Unosite namirnice koje sadrže omega-3 i polinezasićene masti poput avokada, biljnih ulja (pogotovo maslinovo), uljane repice i ulja orašastih plodova.

Kao zaslađivač koristite steviju.

Izbegavajte skrobnu hranu (osim pasulja). To znači da nema: hleba, testa, krompira, pirinča, svih namirnica prženih u testu, slatkih namirnica (što uključuje voće, sveže, smrznuto, sušeno ili konzervisano), alkohol, pića s kofeinom i mleko.

Autor: B.B.
Izvor: she.hr
Foto: Guliver/Getty Images

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

Lifestyle

Povezane vesti:


>