Region

Svet

Odlazak majstora: Umro Ljubomir Ljuba Vračarević

Sinoć je svetski borilački sport ostao bez jednog od svojih najvećih majstora. Tvorac realnog aikida, Ljubomir Vračarević, preminuo je tu 67. godini, nakon duže i teške bolesti.

Odlazak majstora: Umro Ljubomir Ljuba Vračarević



Ljuba Vračarević je tvorac borbene veštine realni aikido i na Zvezdari je imao Svetski centar ovog borilačkog sporta. Bio je vlasnik crnog pojasa 10. dan. Radio je u obezbeđenju Moamera Gadafija, trenirao je ruske specijalce i jedan je od najcenjenijih majstora borilačkih veština u svetu.

Vračarević je postao majstor aikidoa 1971. godine. Tokom svog prvog boravka u Japanu vežbao u Hombo dođou kod Kišomaru Uješibe, 10. Dan, sina osnivača Aikidoa Moriheji Uješibe. Poštujući dostignuća japanskih majstora, izgrađuje svoj stil primeren mentalitetu, konstituciji i tradiciji ljudi podneblja sa kog potiče.



Rad sa policijom i specijalnim jedinicama vojske, podstakao ga je da razvija svoj stil u pravcu praktične primene, stalno ga nadograđujući. Tokom drugog boravka u Tokiju 1993. godine i vežbanja u Jošinkan dođou, školi majstora Gozo Šiode 10. Dan, uviđa ispravnost svog shvatanja aikidoa.

Međunarodnu reputaciju majstor Vračarević izgradio je obučavajući jedinice policije, vojske,službi obezbeđenja, kao i telohranitelje više državnika. U toku svoje karijere održao je više od 250 seminara širom sveta. Kroz klubove realnog aikidoa do sada je prošlo više od 130.000 učenika.

Majstor Vračarević je bio i instruktor u IBSSA, profesor na Visokoj školi za sport u Beogradu, bio je redovan član Ruske akademije nauka o Zemlji i Internacionalne akademije za nacionalnu bezbednost.



Takođe je bio nosilac drugih međunarodnih priznanja: Tehnički Direktor Ruske Asocijacije za Realni Aikido, član Evro-Azijskog Kjokušinkai Komiteta, Počasni predsednik Vušu Federacije oblast Šenuang - Kina, Počasni član MMA. Međunarodna akademija za pitanja nacionalne bezbednosti Rusije, dodelila mu je čin general-lajtant. U SAD 2002. godine izabran je za člana United States Martial Arts Hall of Fame.

Na ceremoniji kuće slavnih United States Martial Arts Hall of Fame 9. avgusta 2003. Ljubomiru Vračareviću je dodeljeno najveće zvanje u borilačkim veštinama: Crni pojas 10. Dan-Soke kao tvorcu stila Realni aikido.

Realni aikido je uvršten u internacionalnu klasifikaciju borilačkih veština kao autentična srpska veština. Majstor Vračarević je 2007. godine u Beogradu osnovao Evropsku kuću slavnih za borilačke veštine i sportove.

Autor: T.I.
Izvor: Alo
Foto: wcra.rs

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>