Zdravlje

Ljubav

Istine i zablude u vezi trbušnjaka

Trbušnjaci, pločice… nije bitno kako ih zovemo, već kako da ih napravimo. Postoje neke zablude u vezi sa vežbama za trbušne mišiće. Evo nekoliko najčešćih...

Istine i zablude u vezi trbušnjaka



Vežbe sa pilates loptom su mnogo bolje od vežbi na klupi.

Istina: Preko 2.000 radova na Univerzitetu Vaterlo iz Ontarija, pokazuju da su od svih vežbi: na podu, na klupi i sa pilates loptom, ove poslednje dva do tri puta teže i to, otprilike, za četiri puta. A teže je bolje. Statistika dovoljno govori za šta se treba predeliti.

Najnovija istraživanja donose senzacionalna otkrića: vežbe s loptom su za 21 odsto teže od ostalih i zato se ne treba zamarati na podu ili klupi - koristite pilates loptu i stvari će doći na svoje mesto.

Najbolje je raditi vežbe za trbušnjake ujutru, kada je telo još odmorno i sveže.

Laž: Kičmeni pršljenovi dobijaju potrebne sokove i tečnosti upravo tokom noći. Stvar još ne stigne da se slegne, a vi ih odmah nakon buđenja opteretite vežbama. Do tri puta više mogućih povreda nastaje u ranim jutrnjim časovima, zato treba pričekati podne i onda se baciti na kontrakcije.

Ustajanje s ispravljenim nogama je pogubnije za leđa od ustajanja sa savijenim nogama.

Laž: Najnovija švedska istraživanja pokazuju da je opterećenje diskusa istovetno u jednom i u drugom položaju. Razlikuje ih efektivnost: kada su noge ispravljene tokom vežbanja, to mnogo bolje deluje na mišićnu masu od savijenog položaja, a opterećenje za kičmeni stub je istovetno.

Autor: M.P.
Izvor: Mondo
Foto: Guliver / Getty Images

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

Lifestyle

Povezane vesti:


>