Ostalo

Sme�no

Sudar giganata: Apple, BlackBerry i Microsoft zajednički tuže Google!

Konzorcijum poznat kao RockStar, a koji uključuje kompanije BlackBerry, Apple, Ericsson, Microsoft i Sony, presavio je tabak, te tuži Google, HTC, Motorolu, Samsung i mnoge druge.

Sudar giganata: Apple, BlackBerry i Microsoft zajednički tuže Google!



Razlog RockStar-ove tužbe jesu sedam patenata na koje ova grupa polaže prava, a Google i tuženi ih iskorišćavaju bez nadoknade za ciljano i direktno internet oglašavanje.

Ukoliko se ispostavi da RockStar s razlogom tuži i tužba uđe u proceduru, Google će biti pogođen direktno u svoj "osnovni poslovni model", od kojeg u najvećoj meri zarađuje i živi. Ovakve tužbe obično budu ili odmah odbačene ili se okončaju vansudskim poravnanjem, ali ukoliko RockStar "izdejstvuje" ono prvo, teško da će se vansudsko poravnanje uzeti u obzir.

Bitka oko patenata postaje sve žešća, a velike kompanije pokušavaju da se obezbede tako što jednostavno kupe vlasnika patenata ili "otkupe" patente na određeni period. Google je imao nameru da kupi kompaniju Nortel, koja je vlasnik prava za veliki broj internet i mobilnih/IT patenata, ali je RockStar uspeo da "preotme" Nortel ponudivši jedva višu cenu - 4,5 milijardi dolara, u odnosu na Googlovu ponudu od 4,4!

Nakon toga, Google je kupio Motorola Mobility kompaniju, koja, takođe ima veliki broj patenata u svom vlasništvu, ali se ovog puta nije štedeo za cifru i ponudio čak 12,5 milijardi dolara. Ostatak priče znate, prvi Google-Motorola smartfon ja Moto X.

Autor: T.I.
Izvor: Mondo
Foto: Guliver/Getty Images

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>