Region

Svet

Novak Đoković ljut zbog Troickog i Čilića

Očekujući da će na konferenciji posle meča u kome je savladao Federera, novinari biti zainteresovani za njegov komentar o kažnjavanju Viktora Troickog, Novak Đoković se unapred pripremio i žestoko optužio predstavnike Svetske antidoping agencije za neprofesionalizam.

Novak Đoković ljut zbog Troickog i Čilića"Ja im više ništa ne verujem. Ne verujem u njihovu priču. Nemam poverenja u predstavnike VADA i IDTM", rekao je očigledno razočarani Novak Đoković, koji je u vrlo dugom izlaganju obrazložio odluke Svetske antidoping agencije i nazvao ih besmislenim.

Kako Novak Đoković može opet do broja jedan?
Troicki je dobio jednogodišnju suspenziju jer se nije odazvao na doping test, iako je na dan kada je pozvan dobio uveravanje od predstavnika VADA da može da ga pomeri za sledeći dan uz urednu molbu, dok je Čilić van tenisa proveo skoro pola godine zbog navodnog pozitivnog nalaza, za koji se naknadno ispostavilo da je bio potpuno ispravan. Niko od predstavnika Antidoping agencije zbog toga nije snosio posledice, a evo kako je sve to prokomentarisao Novak:

"Spremio sam podatke na vreme, jer sam znao da ćete me to pitati. Pre svega, Viktor mi je dobar drug. Znam ga od kada sam imao osam godina. Pričao sam i s njim i s njegovim agentom i pažljivo sam pratio sve što se zbivalo u poslednjih pet meseci. Ovo su loše vesti za njega, ali i za mene i za sve koji su bliski s njim. Ali ne samo za nas. Ovo potvrđuje da sistem koji sprovodi VADA ne funkcioniše. Zašto to kažem? Kao teniski profesionalac, znam da je moj posao da igram, poznajem i poštujem pravila svog sporta.

Trijumf: Novak Đoković osvojio Masters u Parizu - Pobeda mi je donela samopouzdanje! (Foto)
Ali kada se desi da ste slučajno izabrani da date uzorak krvi ili urina, predstavnici VADA koji su na turniru trebalo bi da vam budu na raspolaganju za sva objašnjenja, da vam protumače pravila, i da vam objasne koliko teške posledice možete da snosite ako propustite test. U ovom slučaju predstavnica VADA to nije učinila. Prvo i osnovno, Viktor nije bio pozitivan na bilo koju zabranjenu supstancu. Ne želim da kažem da njegova krivica ne postoji, ali mu je toga dana bilo loše, već je to prijavio i zamolio da krv dâ sledećeg dana. Nije želeo ništa da sakrije, jednostavno mu nije bilo dobro. Ona mu nije jasno predstavila posledice koje bi mogao da snosi ukoliko ne dâ uzorak. Naprotiv, rekla mu je da treba da napiše izveštaj i da će sve biti u redu. Zbog njenog nemara i njenog neprofesionalizma on je isključen sa ATP tura na godinu dana.

Zbog toga što se njemu sada desilo, ja, kao profesionalac, sada ću biti nervozan kada budem odabran za testiranje. Čuo sam i Endija Marija, koji je najavio da će tražiti da nezavisna laboratorija paralelno obrađuje isti uzorak koji on bude davao VADA i IDTM. Mislim da to dovoljno govori. Ja im više ništa ne verujem. Ne verujem u njihovu priču. Nemam poverenja u predstavnike VADA i IDTM, jer bi sutra oni mogli, zbog svog nemara, neprofesionalizma i nesposobnosti da objasne pravila na pravi način, da zature ili pobrkaju rezultate testa koje im dajem, ili nešto još gore.

Kompletna procedura sa sudskim procesom usemerena je protiv igrača i njegovih prava. Ne znam koliko ste upoznati sa procedurom, ali kada vas optuže, dužni ste da odete na sud koji je smešten u Londonu. Taj sud zove se Antidoping tribunal i direktno ga finansiraju IDTM i VADA. Nezavisno od toga kakve su okolnosti, dovoljno je pogledati na istoriju tog suda - nikad se nije desilo da igrač dobije spor na tom sudu. Zato je izvesno da ćete u najmanju ruku izgubiti vreme, kao što smo videli u slučaju Marina Čilića. Pričao sam s njim prošle nedelje. Na kraju se ispostavilo da mu zapravo nisu našli zabranjenu supstancu u krvi. I šta se onda dogodilo? Ko će snositi odgovornost zbog toga? Čija je krivica što je momak izgubio četiri-pet meseci svog života, karijere, novca, ATP bodova, svega? To je njegov posao, njegov život. Ko će odgovarati zbog toga?

Viktor neće moći da igra do jula sledeće godine, a ova gospođa, koja je tog dana bila predstavnik VADA na turniru, sutra će se mirno vratiti na svoj posao. I niko zbog toga neće odgovarati, a samo će on snositi posledice. Zašto?

Ne znam da li ste pročitali zvanično saopštenje CAS u Lozani, kojem se Viktor žalio na presudu, u kojem tribunal objašnjava da je u pitanju veliki nesporazum. Da vam ne bih pričao napamet, pročitaću vam šta piše u saopštenju: Tribunal u Lozani kaže da propisi nisu dobri, jer bi predstavnik VADA morao da bude obavezan da se u ovakvim slučajevima obrati predstavniku ATP. Tribunal predlaže promenu propisa.

Posle ovakvog saopštenja i cele ove situacije, samo igrač snosi posledice. ATP, koji bi trebalo da bude udruženje teniskih profesionalaca i koji bi po logici trebalo da kao upravno telo stane iza igrača, neće ni odgovoriti na ovo saopštenja i neće učiniti ništa za Viktora. Viktor je ostao potpuno sâm. Čilić je bio u istoj situaciji, ko zna koga sutra čeka ista sudbina, i sve to zbog nemara i neprofesionalnosti predstavnika WADA, tih takozvanih profesionalaca. Za mene je to jedan od primera stvari koje pod hitno treba da se promene u tenisu.

Posle ovoga ja u njih, njihove propise i njihovu proceduru nemam ni najmanje poverenja, i zbog svoje emotivne povezanosti, jer Viktora znam od kada smo bili dečaci, ali i zato što sam pratio sve što se događalo u ovom slučaju.

I to je to. To je moja izjava. Žao mi je što ovoliko traje, ali morao sam to da kažem, ne samo zbog njega već zbog svih igrača, zbog samog sporta. Ovo je besmisleno."

Autor: B.B.
Izvor: RTS
Foto: Guliver/Getty Images

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>