Zdravlje

Ljubav & Sex

3 namirnice koje zamenjuju četkicu za zube

Zube trebamo prati nakon svakog jela, to smo naučili još kao deca kada su nas i roditelji i stomatolozi učili da ih moramo četkati najmanje dve minute. No, ukoliko se nađete u (ne)prilici bez četkice za zube, neke vam namirnice mogu pomoći u uklanjanju nečistoća iz usne šupljine.

3 namirnice koje zamenjuju četkicu za zubeOsnovna higijena usne šupljine nalaže pranje zuba nakon svakog obroka. Budući da nismo uvek u prilici nakon unešene hrane zgrabiti četkicu i pastu za zube, možemo iskoristiti prirodne zubne čistače.

Grickanje određenog hrskavog i tvrdog voća i povrća izaziva lučenje pljuvačke koja uništava bakterije te desni i zube održava čistim i zdravim.

1. Jabuke
Jabuka sadrži fosfor, kalcijum i flor te sprečava razvoj karijesa, a dokazano je da ovo voće bolje čisti zube od bilo koje četkice delujući dvostruko - mehanički i fizički.

2. Sirova šargarepa
Žvakanjem sveže šargarepe se stimuliše proizvodnja pljuvačke, koja pomaže u uklanjaju zaostale hrane. Osim toga, vlakna šargarepe deluju kao četkica za zube i desni.

3. Celer
Celer štiti zube na dva načina. Žvakanje celera izaziva lučenje materije koja neutrališe bakterije koje izazivaju karijes. Isto tako, ova namirnica žvakanjem prodire između zubi, masira desni i čisti usnu šupljinu.

Autor: B.B.
Izvor: Zadovoljna.hr
Foto: nchafc.org.uk

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

Lifestyle


>