Ostalo

Smeno

Pazi, snima se: Google Stret View automobil primećen na ulicama Beograda! (Foto)

Beograđani su prethodnih dana imali priliku da vide čudnovati zeleno-beli automobil sa velikom plavom kuglom na krovu! Misterija je rešena - u pitanju je čuveni "Guglmobil"!

Pazi, snima se: Google Stret View automobil primećen na ulicama Beograda! (Foto)Beograđani na ulicama mogu da vide zelenobelu "opel astru” sa kamerama i velikom plavo-crnom kuglom na krovu, nalik fudbalskoj lopti. Auto je u jutarnjim časovima privukao pažnju sugrađana. Pojedini znatiželjnici ubrzo su saznali da je na prestoničkim ulicama svoj prvi radni dan i demonstracionu vožnju imao prvi „guglmobil”, automobil koji će snimati gradove i druga mesta u Srbiji kako bi i oni postali deo "Strit vju" servisa (Street view).

Na njemu će uskoro osvanuti panoramske fotografije Beograda, Novog Sada, a posle zime i drugih delova naše zemlje. Njima će prvi put moći virtuelno da krstare i domaći i strani korisnici informacionih tehnologija.

Guglovo vozilo u Srbiji prekjuče je prvu vožnju imalo po centralnim prestoničkim ulicama – Kralja Milana, Ilije Garašanina, Takovskoj, ali i na Terazijama, Trgu Slavija... Automobil, koji ima pregled pod uglom od 360 stepeni, kretao se istom brzinom kao i sva ostala vozila. Za razliku od drugih ulica u gradu, prolaznici na Terazijama mogli su da ga vide više puta, jer je u tom delu napravio nekoliko krugova kako bi ga uslikale novinarske ekipe.

Iako su i slučajni prolaznici i ljubitelji Google maps poželeli da saznaju nešto više o karakteristikama vozila i obučenosti vozača, te informacije nisu mogli da dobiju jer se automobil nije zaustavljao. Jedino se nezvanično moglo čuti da „guglmobilom” upravljaju inostrani vozači koji ne govore srpski, kako ih znatiželjni prolaznici ne bi ometali u poslu, kao i da se automobil ne sme parkirati bez razloga.


Foto: Nebojša Marković

Oni najradoznaliji, kada su uočili Googleovo vozilo, dosetili su se i svojim automobilima krenuli za njim kako bi ga aparatima i mobilnim telefonima snimili u akciji. Prolaznici, koji su neobični četvorotočkaš zapazili šetajući Terazijama, imali su različita mišljenja o Google mapiranju.

"Nekoliko puta sam iz radoznalosti posetila „street view” servis. Koristan je i zabavan, a čini mi se i da je vrlo pouzdan. Mislim da će ova akcija značiti i za promociju naše zemlje", navela je studentkinja Marija Nikolić, koja se ne boji da podaci na servisu mogu ugroziti nečiju privatnost. Za razliku od nje četrdesettrogodišnja Sanja Mitrović nije sigurna u to. "Svakako da je potrebno da kao i ceo svet pratimo moderne tehnologije i mogućnosti koje nam one pružaju, ali ne znam koliko su podaci bezbedni", kazala je Mitrovićeva.

Kako je ranije najavio Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Google je upoznat sa standardima u zaštiti privatnosti. Pored toga, razloga za brigu nema i zato što se pre objavljivanja „street view” fotografija lica uslikanih osoba zamagljuju, kao i oznake na registarskim tablicama na vozilima. Da se o privatnosti na servisu vodi računa, svedoči i to što će i posle postavljanja slika korisnici moći da zatraže naknadno zamagljivanje na fotografijama.

Autr: T.I.
Izvor: Politika
Foto: N.Marković

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>