Region

Svet

Region

Dolores Lambaša je spavala i nije bila vezana, tvrdi sudski veštak

Nakon tragičnog stradanja hrvatske glumice Dolores Lambaše, koja je izgubila život u 32. godini, veštak za vozila Goran Husinec analizirao je snimke automobila posle saobraćajne nesreće.

Dolores Lambaša je spavala i nije bila vezana, tvrdi sudski veštak



Potresno svedočenje: Stojan Matavulj kleknuo pored Dolores Lambaše i dozivao je! (Foto)
"Silina naleta Nissana X-traila na Volkswagen Polo nije bila velika. Oštećenja na Nissanu govore da je Matavulj vozio najviše 40 km/h brže od Pola. Međutim, i blaži nalet u zadnji kraj dovoljan je da se destabilizuju oba automobila", objašnjava za Jutarnji.hr Goran Husinec, stalni sudski veštak za vozila. U karijeri je veštačio stotine automobila nakon nesreća i zaključuje da u sudarima najčešće smrtno stradaju upravo usnule osobe.

Dolores Lambaša: Poslednja fotografija stradale glumice objavljena na Fejsbuku (Foto)
"Muskulatura usnulih ljudi je potpuno opuštena pa njihovo telo i nakon manjih udaraca leti po kabini i često završi van vozila. U slučaju Dolores Lambaše, koja je bila sitna i lagana, to je još izvesnije, upravo zbog male mese tela.

Zbunjuje podatak, koji se mogao čuti, da je nesretna glumica bila vezana sigurnosnim pojasom. Ne znam na temelju čega su policajci tako rano to zaključili. Naime, ako je kopča pojasa i bila uglavljena, to ne garantuje da je suvozačica bila vezana. Mnogi, naime, ostavljaju pojas uključen kako bi ‘utišali’ zvuk upozorenja, a sede na pojasu. Tek će se veštačenjem pojasa utvrditi ima li na njemu tragova tkanine koji bi ostali kod takvih velikih sila kao što je provlačenje tela ispod njega usled udarca. Lično, u to mogu teško poverovati, kao i u teoriju da je Dolores izletela kroz zadnje staklo", kaže Husinec.

Dolores Lambaša je poginula isto kao i Toše Proeski (Video)
Svoje tvrdnje potkrepljuje novinskom fotografijom na kojoj se jasno vidi kako izduvani suvozačev airbag visi između prednjeg desnog nosača krova i smrskanog vetrobranskog stakla. To ukazuje na to da je nešto izvuklo vazdušni jastuk van kabine, a staklo je kasnije u prevrtanju opet pritisnuto uz nosač krova.

Na drugoj fotografiji vidi se da je suvozačevo sedište polegnuto, a to potvrđuje informaciju da je Dolores ležala i dremala u trenutku nesreće. Matavuljev SUV Nissan X-trail u tom se obliku proizvodio od 2001. do 2007. godine i smatraju ga čvrstim vozilom, što se pokazalo i u ovom slučaju.

"Pokidani su plastični delovi, a većina oštećenja nastala je tokom prevrtanja nakon sletanja u odvodni kanal. Pretpostavljam da je suvozač, Dolores, ispala iz auta nakon sletanja s puta", zaključuje Husinec.

Dolores Lambaša, čija je smrt uzdrmala hrvatsku javnost, biće sahranjena danas u 16 sati na gradskom groblju u rodnom joj Šibeniku.

Autor: B.B.
Izvor/ Foto: Jutarnji.hr

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>