Ostalo

Sme�no

Novi izgled glavnog grada: Beograd na vodi za 6 do 8 godina (Foto)

Projekat "Beograd na vodi", jedna od najzvučnijih beogradskih urbanističkih priča, nakon decenija spekulacija trebalo bi najzad da krene u realizaciju, piše portal "eKapija".

Novi izgled glavnog grada: Beograd na vodi za 6 do 8 godina (Foto)



Projekat "Beograd na vodi" mogao bi biti realizovan za šest do osam godina, kaže rukovodilac tog projekta, inženjer Srđan Rupar. To su bar u izjavama za ovaj portal rekli tvorci nedavno završenog novog idejnog rešenja, koje se razlikuje od svih do sada pominjanih, i koje je, kako kažu, u skladu sa svim urbanističkim planovima grada.

"Beograd na vodi" prostiraće se na 90 hektara - od Starog železničkog do Brankovog mosta ograničen rekom Savom sa jedne i Savskom ulicom sa druge strane. Kompleks će biti podeljen u nekoliko celina: deo predviđen za luksuzne hotele, biznis zona, zona stanovanja, sportsko rekreativni deo, zona kulture i umetnosti... Jedan od uslova koje će definisati Plan posebne namene predviđa da parcele ni na koji način ne budu 100 odsto izgrađenosti, pa će "Beograd na vodi" obilovati zelenim površinama.

Zbog visoke ekskluzivnosti lokacije i bogatstva sadržaja ukupna investicija procenjena je na osam milijardi evra.

Prve parcele za investitore trebalo bi da budu spremne već od septembra 2014. godine, a "Beograd na vodi" trebalo bi da zaživi u narednih osam godina. Projekat će uposliti 200.000 građana, a cilj je da se država u realizaciji ovog projekta ne zaduži ni jedan evro. Već nekoliko stranih kompanija zainteresovano je da na ovim lokacijama izgradi svoje centrale, ali Srđan Rupar, projektant i rukovodilac tima, ne želi da precizira koje.



Silaskom Beograda na Savu Beograd će, po Ruparovim rečima, biti bez premca uzvodno od Crnog mora. Izgradnja novog grada na obali potpuno će izmeniti sadašnji izgled ovog dela prestonice, a to znači i izmeštanje postojećih sadržaja. Između ostalih i Železničke i Autobuske stanice.

Najekskluzivniji deo kompleksa - "luksuznna" zona, predviđena je na obali, uz kanal nazvan "Mala Sava". Kanal će formirati veštačko ostrvo gde je predviđena izgradnja luksuznih hotela i koje će pešačkim mostom biti povezani sa ostatkom kompleksa. Novi simbol Beograda postaće hotel predviđen na desnoj obali Save kod Starog železničkog mosta, dok će na levoj obali sa novobeogradske strane biti biznis centar. Ukupno je na obali predviđeno šest novih hotela.



Stari Železnički most biće u funkciji sabraćaja, i to pešačkog, pretvoren u splet restorana i kafića.

"Beograd na vodi" imaće i svoju marinu u kojoj će moći da se iznajmljuju brodovi, a svi hoteli imaće slobodu da imaju i svoje marine.

Biznis zona i komercijalni objekti predviđeni su uz glavnu Savsku ulicu. U budući Savski bulevar ulaziće se pored postojećeg objekta Pošte i predstavljaće glavnu saobraćajnicu, a istovremeno će deliti komercijalnu od zone stanovanja.

Stambeni deo kompleksa prostiraće se uz kanal, a procenjuje se da će ove dve zone zajedno imati oko dva miliona kvadrata.

Uz Gazelu je predviđen sportsko rekreativni deo, a u okviru celog kompleksa posebno mesto za sebe naći će slobodni umetnici Beograda. Gde god na ovim lokacijama budu zaštićeni objekti od državnog značaja, tu će se roditi i novo mesto okupljanja beogradskih kreativaca. U planu je i da čuvena ložionica ispod Gazele, gde se ukršta nekoliko koloseka, postane Muzej Železnice.



Rupar kaže da se tokom izrade projekta posebno insistiralo na zelenim površinama koje će prožimati ceo kompleks, a Beogradom na vodi "krstariće" i eko voz. Osim toga, Beograđani će po prvi put biti u mogućnosti da potez od Kalemegdana do Banovog brda prođu peške.

Na kafu na Stari železnički most, novo savsko ostrvo ili šetnju desnom obalom Save kakvu do sada nismo iskusili, mogli bismo da odemo već do 2020. godine, najavljuje Rupar.

"Posao bi trebalo da bude završen za šest, najviše osam godina, ali će sve zavisiti od brzine i spremnosti investitora", kaže on.

Autor: B.B.
Izvor/Foto: eKapija

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>