Ostalo

Sme�no

Fejsbuk pomera granice: Zida grad za zaposlene vredan 120 miliona dolara

Fejsbukov kampus u Kaliforniji je, zbog svega što pruža zaposlenima, za mnoge već idealno mesto za život, a uskoro bi mogao da im zaista i postane dom.

Fejsbuk pomera granice: Zida grad za zaposlene vredan 120 miliona dolara



Kompanija Fejsbuk (Facebook) će u Menlo Parku izgraditi stambeni kompleks sa 394 stambene jedinice, na "par minuta peške" od sedišta kompanije, a sve će koštati 120 miliona dolara. Naselje pod nazivom Anton Menlo prostiraće se na 59.000 kvadratnih metara. Osim stanova, biće izgrađeno sve što čini jedan grad - od kafića i sportskih dvorana do dnevnog boravka za kućne ljubimce.

Kako piše "Wall Street Journal", čak i u "Silicijumskoj dolini" gde mnoge IT kompanije već svojim zaposlenima pružaju neverovatne pogodnosti, a kancelarije više izgledaju kao igrališta za odrasle, Fejsbuk namerava da pomeri granice.

"Uzbuđeni smo što ćemo imati više opcija za stanovanje u blizini našeg kampusa. Čvrsto verujemo da naši zaposleni osećaju da je njihov posao koristan, cenjen i da svi oni veruju u našu misiju. Zato prihodi od rente nisu glavni faktor ovog našeg poteza", rekla je portparolka kompanije. Ona je istakla da su se mnogi zaposleni raspitivali oko mogućnosti za stanovanje u blizini kampusa Fejsbuka, ali da zbog manjka stambenih zgrada u Menlo Parku nisu uspeli naći prava rešenja.

U skladu sa tim, za razliku od ostatka Amerike, u Silicijumskoj dolini cene nekretnina rastu, pa je samo u poslednjem kvartalu poslednje godine cena skočila za čak 24 odsto.

Mediji podsećaju da ovaj potez Fejsbuka podseća na brojne "kompanijske gradove" sa početka 20. veka, kada su američki radnici u fabrikama živeli u naseljima u vlasništvu poslodavaca u kojima im je bilo obezbeđeno sve - od mesta za stanovanje, zdravstvene zaštite, policije, vatrogasaca, crkve, škole...

Naravno, Zakerbergova kompanija namerava da unese inovacije u taj koncept, pa u "Fejsbuk gradu" neće živeti samo zaposleni u ovoj kompaniji, već će za "fejsbukovce" biti rezervisano 15 jedinica, a ostalo će biti u slobodnoj prodaji.

"Ovo naselje će moći da primi tek desetinu naših zaposlenih. Svi oni će biti veoma blizu, desetak minuta peške, pet ako ste na biciklu, a staza će omogućiti da ne morate čak ni da kočite", poručuju iz kompanije. Za one koji žele tradicionalniji način prevoza, biće obezbeđen mini-bus.

U planu su brojni bazeni, sportski tereni, igrališta, vrtići, servisi za pranje i sušenje veša... Primamljivo, zar ne?

Autor: B.B.
Izvor: B92
Foto: Beta/AP

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>