Ostalo

Sme�no

Apple i Google izgurali Coca-Colu na treće mesto najmoćnijih brendova sveta (Foto)

Verovatno ne postoji čovek na planeti koji nije čuo za "Coca-Colu" kao što je malo onih koji je nisu probali. Ipak, digitalno doba sve više napreduje pa su se na vrhu liste najpoznatjih brendova na svetu ispred "Coca-Cole" našli "Apple" i "Google".

Apple i Google izgurali Coca-Colu na treće mesto najmoćnijih brendova sveta (Foto)



U svetu koji se manje-više zasniva na računarima i gde sve postaje digitalno, a računari su počeli da upravljaju i stvarima za koje nismo mislili da je to moguće pre nekoliko godina, "Koka-kola" je morala da se povuče pred IT gigantima "Apple-om" i "Google-om".


Foto: Google

Konsultantska firma "Interbrend" od 2000. godine sastavlja listu 100 najmoćnijih brendova sveta, a ovo je prvi put da čuveno piće Džona Pembertona nije na prvom mestu. Izvršni direktor "Interbrenda" spektakualrno je najavio "Apple" na prvom mestu rekavši: "Kako se to obično kaže, živeo kralj! Ove godine taj kralj je "Apple". Dolazak te kompanije na vrh ionako je bilo samo pitanje vremena".


Foto: 100open.com

Iako je "Coca-cola" pala za čak dva mesta, analitičari ističu kako to nije pokazatelj da ona gubi moć, već su samo u digitalnoj eri novi igrači dospeli na vrh pa je vrednost "Coca-cole" u protekloj godini ipak porasla za 2% i sada vredi neverovatnih 79,2 milijarde dolara.

Kako se svetski IT sektor sve više razvija i napreduje vrednost "Apple-a" dostigla je vrtoglavih 93,3 milijarde dolara nakon što je njegova vrednost porasla za čal 28%.

Iz "Interbrenda" ističu da "Coca-cola" odlično radi marketing, ali kompanije kao što su "Apple", "Google" i "Samsung" jednostavno menjaju naše navike, način komunikacije, kupovine, uopšteno menjaju ceo naš život pa je očekivano da njihova moć raste iz dana u dan.


Foto: Wikipedia

U prvih deset najmoćnijih brendova sveta čak sedam dolazi iz sveta elektronike ili nekog drugog dela IT sveta, pa se pored "Apple-a" koji je na prvom mestu, na drugom našao "Google, na trećem "Coca-Cola", četvrto mesto zauzima ponovo IT gigant "IBM", zatim "Microsoft", pa "General Electric", tek na sedmom mestu našao se "McDonalds", a odmah za njim "Samsung" i "Intel", dok je deseto mesto zauzela "Toyota".

Autor: M.P.
Foto naslovna: Ilustracija

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>