Zdravlje

Ljubav & Sex

Namirnice koje štete koži

Problemi sa kožom lica se često ne ostavljaju sa pubertetom, već akne umeju da zadaju muke i dugo nakon toga. Stoga treba obratiti pažnju i na namirnice koje se konzumiraju, jer upravo one znaju da te večite ženske muke i proizvedu.

Namirnice koje štete kožiEvo nekih namirnica koje treba izbegavati:

1. Šećer: možda čak i najgora namirnica za vašu kožu. On razbija kolagen, protein koji vašoj koži pomaže da ostane zategnuta, glatka i bez bora. Voće jeste zdravo, ali može sadržati visok nivo šećera i zato osobe osetljive na hranu bogatu šećerom treba da povedu računa.

2. Rafinisano zrnevlje: može povećati nivo šećera u krvi. Zbog toga je mnogo zdravije jesti povrće poput bundeve i slatkog krompira umesto hleba sa rafinisanim zrnevljem, jer je ono bogato vitaminom A, vitaminom C, kalijumom i vodom koji poboljšavaju izgled kože.

3. Prerađena hrana: obično sadrži so koja isušuje kožu. So izvlači vodu iz vaših ćelija i na taj način izaziva suvoću. Vodite računa da izaberete svežu hranu kad god je to moguće, a ako već i kupite prerađenu hranu poput konzerve povrća, obratite pažnju na sadržaj šećera i soli.

4. Mleko: mlečni proizvodi su bogati prirodnim hormonima i u zavisnosti od toga kako ti hormoni reaguju sa onima u vašem telu, može doći do neravnoteže. Kao zamenu za mlečne proizvode možete koristiti bademovo, kokosovo ili sojino mleko.

5. Prerađene masti: mast nije loša stvar, ali kada se zagreje, pogodnosti zdravih masti iz biljnih ulja nestaju. Veoma zagrejane masti mogu stvoriti strašne upale. Izuzetak je kokosovo ulje koje dobro toleriše visoke temperature.

6. Alkohol: izaziva dehidrataciju i pojavu bora. Ako možete, izbegavajte alkohol ili bar popijte vino koje je dobro za kožu.

7. Brza hrana: prepuna je sastojaka koji su loši za vašu kožu. Tu spadaju zasićene masti, veštačke boje, dosta soli i šećera. Iako možda i postoji par zdravih obroka među brzom hranom, većina ipak dovodi do zapušavanja pora, dehidratacije kože, akni i bora.

Dakle, zdrava ishrana možda nije najjednostavnija i najjeftinija, ali svakako može poboljšati izgled kože, tela i celog života.

Autor: M.P.
Izvor: b92.net
Foto: foodnavigator.com

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

lifestyle


>