Svet

Region

Otvoren 180. Oktoberfest u Minhenu (Foto)

Uz muziku i okićene povorke ljubitelja narodne zabave koje su defilovale ulicama bavarske prestonice, u Minhenu je juče označen početak tradicionalnog, 180. "Oktoberfesta", koji će trajati narednih 16 dana i na kome se očekuje najmanje šest miliona posetilaca.

Otvoren 180. Oktoberfest u Minhenu (Foto)



Čast da otvori prvo bure piva, a time i označi početak ovog najvećeg narodnog festivala na svetu pripada već decenijama gradonačelniku Minhena, socijadlemokrati Kristijanu Udeu, koji je danas, sa dva udarca, otvorio bure i to, poslednji put, pošto se više neće kandidovati za gradonačlenika. I ove godine će vešte, okrugle bavaske konobarice, noseći i po desetak krigli u rukama oduševljavati goste iz Evrope, Amerike, Australije, a organizatori očekuju da će se za vreme dana zabave popiti više od šest miliona litara piva.

"Oktoberfest", zaštitni znak Bavarske, održava se skoro dva veka, a sve je počelo velikom konjičkom trkom na svadbi prestolonaslednika Ludviga Bavarskog i princeze Tereze Saksonske, 1810. godine....i zato se poljana, gde se održava festival naziva "Terezine llivade".



U početku je bilo planirano da zabava u znak sećanja na svadbu Ludviga Bavarskog traje nekoliko dana, a zatim se to produžilo na dve nedelje. Počinje se uvek krajem septembra, a organizatori imaju isplanirano vreme održavanja "Oktoberfesta" za narednih desetak godina.

Kao i ranije-muzika i alkohol-deo su ove zabave, a kada je reč o pivu i Bavarcima, dosadašnje iskustvo pokazuje da se, uglavnom, popije onoliko miliona litara piva, koliko ima i posetilaca, do duše, ima puno onih gostiju koji ne piju pivo, ali da, zatim, drugi gosti "izglancaju" bilans popijenih krigli.

A, na vašaru će biti svega - i pečenih volova, i belih kobasica, i kolenica, i liciderskih srca i mirisnih slatkiša i drugih bavarskih specijaliteta, kažu organizatori.

Autor: B.B.
Izvor/Foto:Tanjug

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>