Ostalo

Sme�no

Pet voćnih plodova za zdravlje i vitkost

Leto najviše treba iskoristiu kada su u pitanju voćni plodovi koji nam štite zdravlje. Upravo letnji dani najbolji su za mršavljenje i čišćenje organizma jer priroda nudi plodove koji u tome itekako pomažu. Pogledajte pet voćnih plodova koje vam štite zdravlje i koja je njihova funkcija.

Pet voćnih plodova za zdravlje i vitkost



Lubenica je po mnogima kraljica leta. U 100 grama sadrži samo 30 kalorija. Bogata je anktioksidansima i vitaminom C. Upravo zbog toga lubenica sprečava štetno delovanje slobodnih radikala na organizam, a to u prevodu znači manji rizik od ozbiljnih bolesti poput moždanih i srčanih udara i karcinoma. Zbog velike količine vode koju sadrži, lubenice su idealne za detoksikaciju organizma. Odlične su i za bubrege jer ih čiste, pa  se često preporučuju kod urinoinfekcija i bubrežnih problema.

Baš kao i lubenica, i dinja je puna vode, što je čini vrlo poželjnom namirnicom.
U 100 grama dinje prosečno se nalazi 91 gram vode i samo 34 kalorije. Bogata je vitaminom C i vitaminom A, a sadrži i vredne minerale. Dinja je takođe antioksidans koji štiti od starenja i srčanih i moždanih bolesti. Zbog vode i kalijuma dobra je za bubrege, a preporučuje se i ljudima koji imaju visok pritisak. Dinja poboljšava probavu i sprečava nadutost, a neka su istraživanja pokazala i da ublažuje bol.

Plavi plod također je letnji dar prirode. 100 grama šljiva sadrži 87 grama vode, a bogata je vlaknima, što pomaže probavi. Često se preporučuje onima koji pate od opstipacije jer ubrzava probavu. Bogata je i vitaminima A, C i E te mineralima od kojih je najviše zastupljen kalijum. Zbog svog sastava šljiva se preporučuje srčanim bolesnicima jer snižava holesterol u krvi, a dobra je i za mršavljenje jer ima nisku energetsku vrednost.

Zbog svoga nutritivnog sastava, smokva je jedna od najzdravijih voća. Iako se može jesti i suva, organizmu donosi puno više koristi kao svež plod. Bogata je vlaknima koji kontrolišu nivo šećera u krvi, snižava holesterol, a izrazito je dobra za pravilan rad creva. Zbog tih svojstava odličan je saveznik i u borbi protiv viška kilograma. Smokva je dobra i za probleme sa disajnim putevima, a rešava i probleme nečiste kože i iscrpljenosti.

Marelica je bogata vitaminima i mineralima, ona je jedan od najzdravijih plodova sa  kojim možete očistiti svoj organizam. Zdravstveno je dokazano da marelica poboljšava rad mozga, a preporučuje se i za probleme sa grlom i crevima. Marelice deluju i na krvni pritisak, a dobre su i za vid. Preporučuju se i ljudima koje imaju probleme s koncentracijom i umorom. Neka su novija istraživanja pokazala i da marelice sprečavaju razvoj određenih vrsta karcinoma, a njeni sastojci blagotvorno deluju na jetru, pa je dobra i kao sredstvo detoksikacije.

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>