Zdravlje

Ljubav

Sedenje i nedostatak fizičkih aktivnosti uzričnici depresije

Nova studija pokazala je da postoji veza između našeg mentalnog zdravlja i vremena koje provodimo sedeći. Pokazalo se i da nedostatak fizičke aktivnosti takođe povećava rizik od depresije.

Sedenje i nedostatak fizičkih aktivnosti uzričnici depresije



Ovo istraživanje sprovedeno je kao zajednički projekat Uviverziteta Viktorija i Univerziteta Kvinsland, a u njemu je učestvovalo skoro 9 000 žena između 50 i 55 godina.
 
Istraživači su beležili simptome depresije kod svih posmatranih žena, njihove fizičke aktivnosti, kao i koliko vremena tokom dana provode sedeći.
 
Pokazalo se da što duže sedimo, verovatnije je da ćemo razviti neke od simptoma depresije. Isto važi i za fizičku aktivnost, pa ako smo sasvim neaktivni spadamo u visoko rizičnu grupu za razvoj depresije.
 
Istraživanje je pokazalo da žene koje sede više od sedam sati dnevno imaju 47 odsto veće šanse da razviju neke od simptoma depresije, od onih koje u sedećem položaju provode četiri sata ili manje od toga. Žene koje nemaju fizičke aktivnosti imaju zapanjujućih 99 odsto veće šanse da razviju simptome depresije nego one koje se bave nekom fizičkom aktivnošću pod nadzorom stručnjaka.
 
Rezultati istraživanja nisu pokazali da li je depresija ta koja tera žene da više sede, ili je zapravo dugo sedenje iniciralo depresiju. Telegraf je još 2003. godine objavio studiju sproedenu na 25 000 ljudi, koja je pokazala da postoji veza između sedenja za kompjuterom pet sati dnevno i razvijanja simptoma depresije i anksioznosti.

Autor: M.P.
Izvor: Blic Žena
Foto: fashionufeel.com

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

lifestyle

Povezane vesti:


>