Ostalo

Sme�no

Zvezde iz sveta nauke, kulture, umetnosti i javnog života na Tesla festivalu

Od 12. do 15. septembra 2013. godine multimedijalna i multidisciplinarna manifestacijia pod nazivom "Nikola Tesla - Secret Connection Summit" održaće se u čast našeg velikog naučnika Nikole Tesle na Iriškom vencu u sklopu kompleksa hotela "Norcev".

Zvezde iz sveta nauke, kulture, umetnosti i javnog života na Tesla festivalu



Tesla festival je naučna, obrazovna, kulturna i memorijalna manifestacija koja se sastoji od više simultanih i paralelnih događaja. Svaki će predstavljati jedan mali festival za sebe: Tesla izložba, Tesla forum, Tesla muzika i Tesla film.

Sastavi deo Tesla Festivala su i dva posebna prostorno izdvojena događaja. Jedan od njih će se u formi svečanog donatorskog ručka - manastirske trpeze, održati 15. septembra u porti fruškogorskog manastira Šišatovac za koji je Tesla vezan porodično, a pomalo i mistično. Namera je da se gosti iz političkog, privrednog, naučnog, obrazovnog, kulturnog, sportskog i medijskog života podsete na duhovnu i kulturnu istoriju ovog manastira, kao i na najznačajnije ličnosti vezanje za njega. Taj skup je prilika da se podstakne ktitorstvo i prikupe sredstva za obnovu i restauraciju manastira Šišatovac.

Drugi događaj održaće se u Matici srpskoj gde će biti dodeljena posebna priznanja pojedincima, institucijama i organizacijama, koje su svojim radom i aktivnostima doprinele afirmaciji i popularizaciji Teslinog imena, dela i naučnog zaveštanja. Nominovani su nobelovci, proslavljeni svetski pisci, čuveni naučnici, umetnici i drugi.

Autor: M.P.
Foto: Wikipedia

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>