Region

Svet

Region

Film Sećaš li se Doli Bel ponovo prikazan u Veneciji

Na 70. festivalu u Veneciji u okviru sekcije "Venecija klasik" prikazana je restaurirana verzija filma "Sećaš li se Doli Bel" reditelja Emira Kusturice, objavili Sarajevevski mediji.

Film Sećaš li se Doli Bel ponovo prikazan u Veneciji



Sala bioskopa "Volpi" bila je krcata, a gledaoci su uživali u novoj digitalizovanoj verziji ovog filma sa restauriranom slikom i zvukom koja ispunjava standarde svetske bioskopske distribucije.

Filmski centar Sarajevo u Veneciji je predstavio njihov direktor  Adis Bakrač, koji je istakao da je "Sećaš li se Doli Bel" jedan od najzačajnijih klasika bosansko-hercegovačke kinematografije.
Program koordinator sekcije "Venecija klasik" Stefano Franća di Ćele ocenio je, kako je preneo Filmski centar Sarajevo, da je ta institucija uradila izuzetan posao u restauraciji "Sećaš li se Doli Bel" u okviru očuvanja bosanskoherecgovačkih filma.

Inače, debitantski dugometražni igrani film velikog reditelja Emira Kusturice, koji je karijeru počeo u nekadašnjoj Jugoslaviji, a nastavio u Srbiji, premijeru je imao upravo u Veneciji 1981. godine, kada je i osvojio Zlatnog lava kao prvu u nizu najznačajnijih svetskih nagrada.

Autor: A.Đ.
Izvor/Foto: Tanjug

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>