Ostalo

Sme�no

Microsoft kupuje Nokiju za 5 milijardi evra! (Foto)

Nekada najboljeg proizvođača mobilnih telefona, kao i sve njegove patente, kupiće američki Microsoft i to za basnoslovnih 5.44 milijardi evra.

Microsoft kupuje Nokiju za 5 milijardi evra! (Foto)U zvaničnnom mejlu, koji nam je stigao 3. septembra, Nokia je najavila ono o čemu se već dugo šuška - Microsoft će kupiti finskog proizvođača!

Kompanija Microsoft će platiti 3.79 milijardi evra za Nokia Devices & Services Business i još 1.65 milijardi evra za sve patente Nokia kompanije, čime će Microsoft postati vlasnik Nokije. Ukupno, to je 5.44 milijardi evra, odnosno oko 7.2 milijarde dolara, što je manje nego što je Microsoft potrošio na kupovinu Skypa!

Transakcija će biti zatvorena u prvom kvartalu 2014. godine, a Microsoft će "otkupninu" platiti u kešu.

"Ovo je snažan korak u budućnost - "win-win" pozicija za zaposlene, vlasnike akcija, kao i za kupce i jedne i druge kompanije" izjavio je Stiv Balmer, odlazeći direktor kompanije Microsoft. "Ovo će ubrzati razvoj i jedne i druge kompanije", dodao je on.

"Za kompaniju Nokia ovo je jedan od najvažnijih momenata, kako u pogledu promena same kompanije, tako i u finansijskom pogledu. Spremni smo za novo poglavlje!", rekao je Risto Silasma, direktor Upravnog odbora kompanije Nokia i novi generalni direktor Nokia ogranka u kompaniji Microsoft.

"Rastući uspeh Nokia Lumia pametnih telefona, još jedna je potvrda sigurne namere naše kompanije da ubrza razvoj i inovacije u sektoru mobilnih uređaja koji su i do sada bili vrlo dobro prihvaćeni i na domaćem tržištu, zahvaljujući, pre svega, odličnom kvalitetu samih uređaja, ali i sve većem broju lokalnih aplikacija za Windows Phone", rekao nam je Jugoslav Pirić, generalni direktor Microsofta u Srbiji.Dosadašnji direktor Nokia kompanije, koji će sa još nekoliko najbitnijih ljudi iz svih sektora kompanije preći u Microsoft, povodom kupovine Nokije rekao je sledeće: "Sada na još bolji način možemo da iskoristimo saradnju sa Microsoftom i iskombinujemo je sa našom ekspertizom, nagrađivanim dizajnom i globalnom prodajom".

Stiven Elop više neće biti generalni direktor Nokije i on se pomera na mesto izvršnog podpredsednika Nokia Devices & Services ogranka finske kompanije.

Nokia je 2011. godine izabrala Windows Phone za svoju mobilnu platformu i od tada radi na povratku u vrh smartfon ponude u svetu. Uspeh je polovično postignut. Windows Phone jeste postao treći svetski operativni sistem, u nekim zemljama, poput Italije, Holandije ili u Južnoj Americi čak i drugi, ali je brzina rasta izuzetno spora. Microsoft i Nokia u ovom trenutku prema poslednjim procenama stručnjaka drže između pet i sedam odsto svetskog OS tržišta.

Kompanija Microsoft postaje vlasnik kompanije Nokia, njenih patenata, HERE navigacije, linije Asha, linije običnih Series 40 telefona, Lumia smartfon linije, ali i vlasnik ekskluzivnih partnerskih prava sa Qualcommom, koji će biti posebno zanimljiv u budućnosti.

U Microsoft prelazi oko 32.000 zaposlenih iz Nokia kompanije, a sedište, prema odluci Microsofta biće Finska. Uskoro će biti započeta izgradnja najmodernije zgrade sa Data centrom u toj evropskoj zemlji. Američki Microsoft će u izgradnju i modernizaciju Nokia zgrade u Finskoj uložiti preko 250 miliona dolara!

Autor: B.B.
Izvor: Mondo
Foto: Nokia Press Images

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>