Region

Svet

Na današnji dan rođen legendarni muzičar Dino Dvornik (Video)

Prije 49 godina na današnji dan, 20. avgusta u Splitu rođen je legendarni muzičar, kralj funka, Dino Dvornik.

Na današnji dan rođen legendarni muzičar Dino Dvornik (Video)



Dino se od malih nogu se učio nositi sa slavom jer je njegov otac bio poznati glumac Boris Dvornik.

Tako se Dino sa 9 godina već počeo pojavljivati pred kamerama, ali čini se da ga takva slava nije previše zanimala. Više je bio ljubitelj muzičke umetnosti, a njegov talenat s godinama je bivao očigledniji.

Voleo je Stivija Vondera i slične muzičare, a taj uticaj osetio se i u njegovom stvaralaštvu. Dinu su na početku karijere najviše inspirisale lepe stvari, poput ljubavi koju je osjećao prema devojci, a kasnije i supruzi Danijeli.

Tokom 1989. godine objavio je album "Dino Dvornik", ali i oženio Danijelu. Na debitantskom je albumu Dino je sam radio muziku, aranžmane, produkciju, svirao klavijature i udaraljke, dok su tekstove napisali Goran Kralj i Gibonni. Već taj album urodio je s nekoliko hitova -"Zašto praviš slona od mene","Ljubav se zove imenom tvojim" i "Ti si mi u mislima".



Tokom 1990. godine Dino izdaje svoj drugi studijski album "Kreativni nered". Tekstove za pesme potpisuju Zlatan Stipišić - Gibonni, Rambo Amadeus i novinar Ozren Kanceljak, a u studiju gostuju Neno Belan i Dragan Lukić. Pesmu "Jače manijače" osmislio je Rambo Amadeus, kome je Dino gostovao na njegovom albumu iz 1989. godine "Hoćemo Gusle!"

Nakon objavljivanja albuma krenuo je na turneju, a prvi koncert bio je u Domu sportova u Zagrebu. Dan pre koncerta, rodila mu se ćerka Ella (23. novembra 1990. godine) što je dodatno osnažilo njegove emocije na koncertu.

Godine 1993. izdavačka kuća Croatia Records objavljuje njegov sljedeći album "Priroda i društvo". Materijal je rađen pod uticajem tehno muzike, koja se tek pojavljivala u Hrvatskoj. Dino se na ovom albumu prvi put bavi ozbiljnim životnim temama, što je opisano u pesmama "Split Junkie", "Extasy" i "The Return of a Man With a Rubber Brain". Godine 1997. izlazi njegov novi album "Enfant terrible", koji govori o njegovom životu, a pet godina kasnije i njegov poslednji album "Svicky".

Dino je 2008. godine planirao da objavi novi album pod imenom "Pandorina kutija". Planirano je da album izađe u listopadu ili studenome i Dino je od njega mnogo očekivao, međutim iznenadna smrt spriječila je da doživi njegovo objavljivanje. "Pandorina kutija" je 2009. godine nagrađena sa 4 Porina te posebnim Porinom za životno dijelo..



Autor: I.M.
Izvor: Dnevnik.hr
Foto: Pixsell

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>