Ostalo

Smeno

Hrana iz epruvete: Prvi hamburger od veštačkog mesa

Prvi hamburger napravljen u laboratoriji od matičnih ćelija krave ima teksturu mesa, ali ne i ukus pravog hamburgera, kažu dobrovoljci koji su prvi probali taj proizvod.

Hrana iz epruvete: Prvi hamburger od veštačkog mesaTo je finansirao jedan od osnivača Gugla, Sergej Brin koji je u video-izjavi emitovanoj tokom "degustacije hamburgera" rekao da je za to dao 250.000 evra jer je - zabrinut za životinje.

Dvoje dobrovoljaca koji su učestvovali u predstavljanju i pripremi prvog "hamburgera" iz laboratorije, ocenili su da je "meso" slično hamburgeru, ali su očekivali da će ukus biti bogatiji.

"Rekla bih da je sličan mesu. Nedostaju mi so i biber", rekla je austrijska nutricionistkinja Hani Rojcler kada je probala hamburger.

"Nedostaje masnoća, ali zalogaj je istog ukusa kao uobičajen hamburger", rekao je drugi volonter, američki novinar Džoš Šonvald, dodavši da je retko jeo hamburger kao sada, na probi - bez kečapa, luka ili slanine.

Ekipi holandskih naučnika s Univerziteta u Mastrihtu, na čelu s profesorom Markom Postom, trebalo je šest nedelja da u laboratoriji odgaje prvi "hamburger". Bio je težak 142 grama, a koštao je 250.000 evra. U "meso" su dodati prezle, so, jaja u prahu i šafran.

Post je rekao da se nada da će pravljenje mesa u laboratorijama jednog dana pomoći u borbi protiv nestašice hrane i klimatskih promena.

Njihov cilj je da novi proizvod ima isti izgled i ukus kao hamburger i da onome ko ga bude jeo daje isti osećaj.

Proizvodnju "hamburgera" u laboratoriji podržala je i grupa za zaštitu životinja PETA.

Autor: I.M.
Izvor: Beta
Foto: News.yahoo.com

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>