Region

Svet

Guča 2013: Danas počinje Sabor trubača!

Tradicionalni Sabor trubača u Guči biće otvoren danas podizanjem zastave i uz himnu manifestacije "Sa Ovčara i Kablara". Domaćin najveće trubačke fešte na Balkanu biće književnik Dobrica Erić.

Guča 2013: Danas počinje Sabor trubača!



Prema rečima organizatora, Sabor trubača u Guči je jedan od dogadjaja koju našu zemlju čine jedinstvenom na kulturološkoj i turističkoj mapi sveta, a "svetkovina trube" Srbiju promoviše u najboljem svetlu, kao zemlju optimizma, veselja i iskrenog gostoprimstva.

Predsednik opštine Lučani Mladomir Sretenović kaže da gosti pristižu sa svih strana i Sabor može da počne. "Pripreme su obavljene, a završene su i prateće aktivnosti oko sanitarnog obezbedjenja", naveo je on u izjavi Tanjugu.

Za saboraše, ali i učesnike u programu, njih 1.400, obezbedjen je smeštaj. Sretenović je izrazio očekivanje da će se posetioci lepo provesti, naglasivši da je najvažnije da budu bezbedni o čemu će se brinuti pripadnici MUP-a Srbije. Za dolazak nekoliko stotina hiljada ljubitelja zvuka trube, takodje su spremna i javno-komunalna preduzeća zadužena za vodu, iznošenje smeća i čišćenje, dodaje on.

Gostima si na raspolaganju privatne kuće, kampovi, ali i hoteli i moteli koji se nalaze u neposrednoj blizini poput Ivanjice i Požege.

Za tradicionalni Sabor trubača u Guči, spremna je i Ivanjica.Ljubitelji trube uveliko pristižu u ivanjički hotel "Park", a najavljene su grupe iz brojnih gradova Srbije, Crne Gore, Slovenije, Bosne i Hercegovine.

Dragačevski sabor je jedinstveno takmičenje trubačkih orkestara u svetu i najznačajnija manifestacija sveukupnog narodnog stvaralaštva u našoj zemlji, a gosti će imati priliku da prate "okršaje" majstora trube.

Na finalnom takmičenju, predviđenom za 10. avgust, snage će odmeriti 16 najboljih orkestara u Srbiji. Prema konačnom programu Sabora, lista učesnika broji 1240 imena, pet pionirskih, 12 omladinskih i 24 seniorska orkestra iz Srbije, 19 kulturno-umetničkih društava, 29 pevačkih grupa, kao i osam trubačkih kapela iz inostranstva.

Autor: M.P.
Izvor: Tanjug
Foto: Tanjug/M.Jelesijević

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>